Nissum fjord

I min jagt på overnatningssteder, til priser der er et pænt stykke under de mest gængse, er vi nu kommet til Nissum fjord. Området er ikke helt ukendt, da jeg flere gange tidligere har været i, og omkring, Husby klitplantage, for at samle svampe, da her er sandet jord, og skov der bærer præg af at have passet sig selv gennem mange, mange år – præcis som jeg holder af det.

Bevares, jeg kender også en ret herlig vikingetype-efterskolelærer som bor i området – faktisk er det ham som, for alvor, lærte mig at bruge en økse på en god måde. Anyway, på et eller andet tidspunkt, så kommer her også et vikinge-kitsch museum at besøge. Hint hint.

Billedet er taget på Bork Vikingehavn som jeg virkelig vil anbefale at man kigger forbi

Det er også her, i plantagen, at man finder Danmarks vestligste bøgeskov, og der vokser alt fra lyng, gyvel, mos, bøg, eg over til forskellige gran og fyrretræer, i en skøn selvsået blanding. Plantagen er hjemsted for flere søer og moser, har åbne klitområder, hedelandskab og fyrreplantage – variationen er stor og området lækkert, så er du til skov, og natur i det hele taget, så bør du virkelig afsætte tid til at besøge denne vestjyske perle.

På volden mellem havet og fjorden, taget i solnedgangens sidste øjeblikke

Nissum fjord ligger i læ bag det der kaldes Vesterhavs-tangen, en 13 kilometer lang strækning der strækker sig fra Fjaltring området i nord over Thorsminde og videre ned til Sønder Nissum i syd. I Thorsminde går slusen mellem fjorden og det brusende Vesterhav, hvor man lige siden 1870’erne har reguleret vandstand og saltindhold i fjorden, man har tilmed forsøgt sig med at tørlægge den, sådan at den i stedet kunne bruges som landbrugsjord – heldigvis nægtede fjorden at indordne sig og brød, gang på gang, gennem dæmningerne. I dag er fjorden, heldigvis, udpeget som internationalt naturbeskyttelsesområde og nyder derfor ret stor bevågenhed da det er et af elleve områder der skal gøres en særlig indsats for i de kommende år. Er man til fugleliv er der fugletårne flere steder.

Fra volden, ud over havet er solnedgangen spektakulær.

Vi bor på Nissum fjord camping, hvilket vi er meget glade for, her er pænt, rent, natur, stilhed og en virkelig rar stemning, og så er det meget tæt på alt det vi holder af. Havet, skoven, bunkers, hedelandskab, natur i det hele taget – faktisk er det bare perfekt for os, så vi planlægger at blive her lidt tid. Nå ja, her er også ret godt net siger den yngre generation…

Pladsen har en hyggelig størrelse, en hjælpsom campingfatter med masser af godt humør og gode råd til området. Prisen er 155 kr inklusive el, for to personer, og det er en fin pris, med campingvogn, synes jeg. Et ret væsentligt punkt, ifht prisforskellene på pladserne, er hvor mange man er, for mange steder koster det f.eks. 89 kr. pr person pr nat – hvilket bliver 267 kr. pr nat, hvortil der så kommer strøm, evt. miljøtillæg, pladsgebyr, og oftest også penge til bad/varmt vand. Det er ganske enkelt mere end jeg vil, og kan, betale, i længden, da alt vi bruger, er strøm og måske et bad.

Nissum fjord camping kan lidt af det hele, du kan få et bad, lave mad, vaske tøj, sende ungerne på legepladsen, hoppe i poolen, leje en cykel, gå en tur, bo i en hytte, et værelse eller du kan tage din hest med på ferien, her er mark og gode lange ridestier, og, hvis du spørger mig, så er det bedste af det hele at ejeren vil gøre stedet til mere naturcamping end noget andet, og dét er tiltalende og gør at vi formentlig kommer igen. Og igen. Her er levende hegn, vi er i god læ af smukke vesterhavs-stabile træer, her er grønne beplantninger og stilhed – også selvom der er en vej tæt ved.

Det er ikke grundet manglende plads, at vi holder så tæt, men fordi vi bruger begge dele og det derfor er nemt sådan her.

På vores liste, over steder vi (læs: mest jeg) gerne vil (gen)se og besøge er en tur til Nørre Vosborg, hvor jeg ikke har været siden min far medvirkede i en film, med hans jyske heste, for omkring tredive år siden, og den eneste grund til at jeg kan huske det er, at jeg sad i hestevognen, iført tøj ala Hjerl Hede, og vi skulle køre ind og ud af vognporten så mange gange før dem der filmede var tilfredse.

Bunkers på stranden, det har især den ældstes interesse – og vi har set ret mange efterhånden

Vi har planer om at sejle i kano/kajak på storåen senere på året – og hvis ret skal være ret bør der nok stå, vi har planer om at teenagere sejler og jeg slapper af haha!

Og ellers… så består listen af at jeg vil på så mange strandture, som jeg overhovedet orker, jeg vil kigge på bølgerne, lytte til havets brusen, nyde sandet mellem tæerne, bade med måsen bar og se solnedgangen igen og igen. Den slags. Det er dét der gør alting værd, den slags der gør at jeg elsker livet og alt hvad det indeholder.

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar