Grækenland & Balkan i Autocamper -28. august – 30. september 2025

   

Ayo Hansen

Grækenland & Balkan i Autocamper er en rejse med dansk guide, som tager sin begyndelse i Slovakiet, hvor vi mødes og sammen krydser grænserne gennem Balkanlandene på vores vej mod Grækenland, landet som også er kendt som landet med ‘Gudernes Tag’ og som byder på helt unikke og særlige oplevelser.

Vinteren er på held, når vi i midten af april måned 2025, kører ned gennem lande som Slovakiet, Serbien & Albanien. Vi ser hvordan Europa viser sig fra én af sine smukkeste sider; træerne skifter farve, bladene kommer igen på træerne og alligevel vil vi i Grækenland opleve at solen skinner i det turkisblå vand så langt øjet rækker.

Det er yderkanten af autocampernes højsæson, vi får derfor den helt særlige oplevelse af at opleve landene uden de er overfyldte og det giver os en unik oplevelse, når vi kører gennem de små landsbyer i de skiftende landskaber.

Undervejs oplever vi flere UNESCO-lokationer, men vi oplever også lokalbefolkningen på nært hold, når vi besøger de små landsbyer på vores vej. Vi bevæger os væk fra de mere turistede områder og op i bjergene, da turens hovedfokus er naturen, bjergene, strandene og hvad den ellers har at byde på.

Lande på vores vej

Grækenland er ikke lige rundt om hjørnet, selvom det alligevel let kan føles sådan, så vores tur går derfor gennem mange lande og vi har lange kørestrækninger foran os. Landene vi kommer gennem er følgende;

Tjekkiet
Slovakiet
Ungarn
Serbien
Montenegro
Albanien

Grækenland
Nordmakedonien
Montenegro
Bosnien Hercegovina
Kroatien
Slovenien

Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn er mere gennemkørselslande end lande vi skal udforske på denne tur, det samme gør sig gældende for flere af de andre, men der er alligevel oplevelser at hente på vejen – for selve rejsen er målet fremfor destinationen, men da vi bare har en måned er vi nødt til også at have fremdrift. Jeg har derfor udvalgt særlige destinationer og seværdigheder på turen frem og tilbage, har du mod på flere, på køredagene, lægger du dem blot ind i din rute – jeg hjælper gerne med at planlægge, har du brug for det.

Program for turen

Programmet er langt mere detaljeret end dette, dét deler jeg gerne med jer der skal med på turen ;0)

Klostret i ingenmandsland

Kunstneren Keq Marku, kendt fra 0 stjerner

Naturlige hot springs

Parga – Grækenlands smukkeste by

Floden der fører til Hades

Lefkada

Grækenlands største sø

Antirio/Patras

Peloppon’nes

Kalamata

Vathia

En særlig køreoplevelse til Sparta

Monemvasia

Didyma grotterne

Epidaurus amfitetater

Athen området

Hot springs & Vandfald

Meteora – klostrene på bjergene

Ohrid by & Sø

Kotor

Mostar

Nedlagt flyvestation

Drypstenshuler

Ljublana

Lake Jasna

Og meget, meget mere….

Vi fortsætter fra det nordlige Albanien og vores Balkan eventyr fører os til steder hvor naturen gennem tiden har skabt fantastiske formationer med varme kilder. Vandet kommer op fra undergrunden med 25-30 grader varmt vand. Her kan du bade i det svovlholdige vand og nyde udsigten til den smukke natur vi befinder os i.

Vi kører videre og oplever blandt andet Parga, byen der er kendt som Nordgrækenlands smukkeste by (andre vil sige hele Grækenlands smukkeste by!) og det er ikke overraskende når du ser de små snoede gader med de mange farvestrålende huse i byens gamle bydel. Alt sammen fører direkte ned til byens hjerte, den flotte havnepromenade og den smukke strand Valtos, der er blot et stenkast fra byen. I Parga finder du alt fra souvenirs til hjemmelavede delikatesser og kunsthåndværk.

Når vi har oplevet hvad vi vil i Parga, kører vi videre mod floden Acheron, som du måske bedre kender som floden der fører til Hades. Floden er virkelig kold og mange steder kan du kun komme til, hvis du vover dig ud i det kolde vand – husk badesko! – til gengæld belønnes du med de mest spektakulære syn undervejs gennem flodens smukke blågrønne vand.  

Efter vores besøg ved floden fricamper vi på den smukkeste strand, hvis det er muligt, herfra kan vi nyde den storslåede udsigt over middelhavet. I området kan der vandres på stranden, cykles en tur eller blot slappes af til lyden af bølgernes sagte skvulp.

Vi fortsætter ned langs den græske vestkyst, her er flere dejlige stop på turen, gode udsigter, flamingoer i hundredvis, smukke nye veje at køre og god mad i rigelige mængder og på et tidspunkt kører vi ind i landet for at opleve Grækenlands største sø, Limni Trichonida.

Når vi har oplevet det vi skal, kører vi videre mod Antirio, hvorfra vi krydser den korinthiske bugt enten med færge eller via Rio Antirio broen. Vi ankommer i Patras by, her er der tid til at gå på opdagelse før vi skal ud og opleve smuk natur, spændende bjergveje og meget mere, i et helt fantastisk område, her er langt mellem byerne, storslået natur og ofte en bidende kold vind om vinteren.

Her oplever vi et fyrtårn med den smukkeste beliggenhed, ruinerne af Methoni slottet, hvide sandstrande så langt øjet rækker, og så selvfølgelig Kalamata. Området er måske allermest kendt for sine fantastisk smagfulde sorte oliven, men byder på meget mere end dét, f.eks Farmers market, arkæologisk museum, museum med traditionelle græske klædedragter, krigsmuseum, strandene, kirker og selv en Railway park er her at finde.


Vi kører videre mod syd, her kommer vi blandt andet til The Olive Routes hvor vi besøger en Byzantinsk borg, en lokal vingård og den 100 år gamle mølle hvor der presses olivenolie. Som afslutning på dagens tur afsluttes der med oliven- og olivenoliesmagning hvortil der serveres den græske Mezedes (små retter) af lokal græsk mad.

Vi bliver i dette bjergtagende område en tid endnu, for i Messini er der så meget dejligt at opleve. Her findes store oldtidsteatre, en gammel agora og ét af de nok mest imponerende oldtidsgræske stadioner. Ifølge lokale myter, blev Zeus født her, og ikke på Kreta som legenderne ellers siger. Her blev han opfostret af nymferne Neda og Ithomi, der badede ham i kilden, der bærer samme navn, som byen gør i dag; Messini

I området er også Didyma grotterne og Epidaurus amfitetater, et af de nok bedst bevarede af slagsen, og når vi har suget alt den gode luft til os bevæger vi os mod Athen og området omkring. Her finder vi et godt sted at slå os ned på en campingplads, hvorfra vi kan bevæge os ind i det pulserende storbyliv med offentlige transportmidler.

Athen har så rigeligt at byde på; kulturelt, kulinarisk, menneskeligt og på nærmest alle andre fronter også, så her bliver vi nogle dage før vi igen kører ud i naturens fænomenale stilhed, til de hvide sandstrande og de smukke udsigter.

På vores vej mod  det græsk ortodokse kloster Meteora besøger vi igen varme kilder for at bade og slappe af, før vi bruger rigeligt tid ved klostrene der er placeret øverst på klippevægene med udsigt over kløften. Meteora er en del af UNESCO’s verdensarvsliste.

Turen nordpå

Vi kører her fra videre mod Nordmakedonien hvor vi blandt andet oplever UNESCO byen Ohrid og området omkring, når vi kører langs Ohrid søen. Her virker til at være langt til alt og forholdene fremkommer ofte barske – om end her er utroligt smukt og menneskene fantastisk gæstfrie og venlige.

I den UNESCO beskyttede by, Kotor, nyder vi det mere autentiske Montenegro på helt nært hold. Her er rig mulighed for at opleve den skønne stemning og til at gå på opdagelse i de smukke gader og stræder mellem de mange flotte huse i venetianske stil, der var med til at gøre Kotor til et Unesco beskyttet område.

Herfra kører vi videre mod Mostar i Bosnien Hercegovina, hvor vi ser broen Stari Most, der forbinder floden Neretvas to bredder. Broen har spillet en rolle siden byens grundlæggelse, men også under krigen i Bosnien var den en vigtig brik.

Vi slutter vores tur i altid smukke Sloveninen, nogen skal hjem til Danmark, andre skal måske videre ud i verden – i hvert fald er det her, vi siger tak for denne gang og god tur videre.

Turens varighed & praktisk information

Turen løber fra den 15. april til den 18. maj 2025. På denne årstid får vi fornøjelsen af lidt af det hele, foråret der kommer snigende og forhåbentlig en vidunderlig start på sommeren, uden det bliver alt for varmt i Grækenland.

Rejsen inkluderer følgende

Alle dage med dansk guide, der er med på hele rejsen

Vi mødes i Slovakiet og skilles igen i Slovenien senere

Dagligt informationsmøde på turen

Daglig information om ruten, seværdigheder og overnatningssteder (når muligt på forhånd)

Oliven- og olivenoliesmagning med lokale småretter

Pris & økonomi på Grækenland & Balkan i autocamper turen

6000 kr. pr person, uanset om du rejser alene eller flere sammen. Børn & børnebørn under 10 år gratis. Børn & børnebørn mellem 10 og 18 år: 2500 dkr pr person.

Turen er lavet som en fællesrejse, hvor vi hver især afholder egne udgifter til f.eks. forplejning, seværdigheder og betalt overnatning, hvor fricamping ikke er muligt.

Et anslået budget er 500-800 dkr pr døgn (2023 priser), selvfølgelig afhængigt af forbrug, inklusive diesel, mad, seværdigheder, vejafgifter, SIM-kort, data etc. Inkluderet er dog ikke f.eks. luftballontur, ridning, færger og lignende.

Maks antal autocampere på turen

Grækenland & Balkan i autocamper har plads til maksimalt 15 autocampere. På denne måde får vi den bedste og mest nærværende oplevelse, ligesom vi får mulighed for at holde budgettet nede, ved at fricampe mest muligt.

Hvem er rejsen for?

Rejsen er for alle med selvforsynende (toilet, strøm) autocampere/campere/vans/overlandere under 7,5 meter og under 3800 kg. Vægt og længde er sat, udfra at turen tager udgangspunkt i at være en fricamper tur og ofte foregår på mindre veje.

Turens længde

Turen kræver megen kørsel, der er lange stræk i smukke bjerge og med skønne udsigter, som dog tager tid, vi har derfor også flere dage uden kørsel. Fra grænsen til grænsen, i Danmark, kører vi omkring 7000 – 8000 eventyrlige kilometer.

Tilmelding til turen!

Denne tur melder du dig til ved at sende en mail til ayo@homeiswhereipark.dk

Vær opmærksom på, at du ikke er fuldt og endeligt tilmeldt før betaling af 1000 dkr i depositum, beløbes betales naturligvis tilbage ved aflysning af turen.

Guide på turen

Grækenland og Balkanlandene i autocamper, er lavet af mig, Ayo Hansen. Jeg har gennem de sidste 4 år boet og rejst fuld tid i autocamper, og har nu rundet de 47 lande, men det hele startede længe før det, dengang rejste jeg på langfart i min lille personbil, hvori jeg gerne tog mine børn med på tur. I vinteren 2022/2023 kørte jeg til Grækenland og Tyrkiet for at opleve de smukke landskaber, det gæstfrie folk og for at researche til blandt andet denne tur. I november 2023 kørte jeg igen til Grækeland, denne gang på min vej mod Afrika, og her sidder jeg nu og skriver disse ord imens jeg har en fantastisk tid i det land jeg kender helt fra barnsben, for jeg er halvt græsk og har haft min gang i landet hele livet.

Ayo Hansen

Jeg har derfor et stort personligt kendskab til Grækenland, både fra tidligere rejser og fra en mere personlig side. Mine ture drives af passion, og et ønske om at dele lysten til at turde rejse lidt længere væk, ud i de lidt mere lokale områder og af min glæde ved at fricampe hvor det er muligt, på samme tid som vi gerne bidrager til den lokale økonomi ved at handle helt lokalt.

Mit ønske ér, at give dig et indblik i noget andet end det du måske ellers mest oplever på autocamperturene, nemlig et indblik i nye kulturer, anderledes levemåder og den vidunderlige gæstfrie sydlandske hjertevarme.

Jeg glæder mig til at rejse med jer.

Tidligere har jeg lavet guidede ture til Rumænien i 2022 & 2023. I 2024 har jeg en guidet tur til Tyrkiet, Rumænien og Grækenland, det kan du læse mere om her!

Der tages forbehold for tastefejl, ændringer i ruten mv!

Forrige indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar