Hvordan holder du hygiejnen høj #vanlifehacks

//Reklame

At leve i en van, fuldtid, er ikke et helt almindeligt, bo-i-lejlighed, liv, hvor du drejer på vandhanen, eller trækker ud i toilettet når du har klaret hvad du skal, så hvordan holder du hygiejnen høj?

Du er nødt til, at finde alternative måder, at holde dig selv og dine omgivelser rene på. Og, ét af de nok mest stillede spørgsmål, jeg får, er hvordan jeg holder hygiejnen høj, går på toilettet og tager bad. I en bil uden nogen af delene.

How to #toilet
 • Hvor kan jeg tisse
 • Hvad med når jeg skal mere end tisse

Ude i naturen, tisser jeg altså bare på jorden, ingen dikkedarer og ikke så meget pjat. Det har jeg gjort siden jeg var barn, og det virker stadig helt fint. Jeg går lidt afsides, fra det sted jeg holder, og bruger jeg toiletpapir sørger jeg for, at det kommer i en skraldepose og ikke efterlades i naturen.

I byen, bruger jeg de toiletter der er adgang til. F.eks. benzinstationer, supermarkeder og bibliotekerne, som jeg i forvejen ofte besøger af helt andre årsager. Det er ikke svært, men det er en vanesag, at overveje at bruge toiletterne når de er der.

 • Feltspade
 • Stå op og tisse

Feltspaden er for mig helt uundværlig, og jeg bruger den når jeg er ude i naturen. Husk at grave et seriøst hul så ikke der pludselig er én der jokker i dine efterladenskaber!

Hygiejneprodukter, specielt for kvinder
 • ModiBodi
 • Genanvendelige tamponer
 • Genanvendelige bind
 • SheWee

ModiBodi, er undertøj der gør din menstruation mere behagelig, end den måske tidligere har været. Og så er det genanvendelige hygiejneprodukter, hvorved man holder hygiejnen høj og på samme tid passer på miljøet. #winwin

Genanvendelige tamponer og bind, er i samme boldgade – genanvendeligt, skånsomt mod miljøet og godt for dig. Jeg har dog ingen erfaring med andet end modibodi

SheWeestå op og tis – noget mere diskret, end bleg bar røv i sigte.

Jeg har en porta potti, men den står ret så urørt hen – så slipper jeg nemlig også for at tømme den.

How to #shower
 • Udebruser
 • Vaskeklude
 • Etagevask
 • Campingpladser/havnepladser
 • Andre badesteder

Invester i en god transportabel bruser, jeg har, indtil for en måneds tid siden haft en model ala denne, men er nu opgraderet til en model fra Reimo Danmark (reklame, da bruseren er modtaget i gave) – den kommer der mere om, på et senere tidspunkt.

Vaskeklude, klip din gamle slidte t-shirt i stykker og genbrug den som genanvendelige vaskeklude. Brug dem til ansigtet og kroppen, vask dem, og brug dem så igen.

Opvaskebaljen har flere, og mange, funktioner. Jeg bruger den også til at vaske hår i, og en seriøs trucker-vask kan den også klare.

Campingpladser, havnepladser, stellpladser med service og lignende steder, er alle muligheder for at tage et rigtigt, varmt, bad og kan være svaret på hvordan man holder hygiejnen høj.

Andre badesteder, dækker over flere løsninger, i sommerhalvåret kan man f.eks tage bad ved diverse udendørs svømmesteder – det har jeg skrevet lidt om her – eller man kan svømme sig en tur i en sø. Man kan også, f.eks melde sig ind i et landsækkende træningscenter, eller tage bad hos familie og venner.

How to hold-styr-på-dit-grej
 • Toilettaske
 • Håndklæde

Toilettasken bliver din nye bedste ven, specielt hvis du tænker praktisk når du anskaffer dig den. Jeg har desværre ikke kunnet finde et dansk link, men denne minder meget om den jeg har – og det er genialt!

Håndklæde valget bliver pludselig en ting, når man bor i sin bil, da håndklæder tager rigtig lang tid om at tørre. Invester i gode hurtigttørrende af slagsen og du slipper for at have klamme, våde håndklæder hængende i dit hjem.

hvordan holder du hygiejnen høj
How to hold-din-bil-ren
 • Møntvaskeri
 • Vask tøj på farten
 • Opbevaring af vasketøj
 • Rengøring af bilen

Vask tøj, dyner, sengetøj og tæpper jævnligt, og sørg for at have et godt indeklima i dit lille hjem. Brug miljørigtigt vaskemiddel, når det er muligt, og brug vejret til at tørre i, når det lader sig gøre. Udover møntvaskeri findes er også muligheder for at vaske på en del havnepladser, campingpladser – og ellers, vask i hånden, lån en maskine hos familie og venner.

Hvordan holder du hygiejnen høj

Vask tøj på farten, køb en spand med låg, placer dit vasketøj deri, sammen med vand og vaskemiddel, lad bilens rumlen klare arbejdet for dig. Skyl op, vrid og lad tørre når du ankommer til din destination.

Opbevaring af vasketøj, det er nok én af de futures, der oftest mangler når jeg læser om livet på vejen. Og den er ellers ret væsentlig. Invester i en tæt pose, placer dit tørre vasketøj deri, hold den lukket – og dit hjem lugtfri. Og ja, beskidt tøj lugter.

Rengøring, af bilen, kan ofte klares ved velassorterede vaskehaller, og tankstationer, der forefindes støvsugere og mulighed for “bil-pusleplads”. Brug det, og nyd at holde hygiejnen høj.

På bundlinjen kan jeg konstatere at:

 • det er dejligt med et varmt bad, men ikke altid nødvendigt for at holde sig ren
 • udebad er sjovere om sommeren, end om vinteren
 • miljøvenlige produkter, fungerer – mindst – lige så godt som andre, der er altså ingen grund til, ikke at vælge dem
 • indeklimaet, i bilen, er enormt vigtigt for ens velbefindeene, og jeg har en milliard flere ting at lære om #vanlife – og det er fedt!

  Kh Ayo
Forrige indlæg Næste indlæg

2 Kommentarer

 • Reply Henning 27. oktober 2020 at 13:36

  Gode tips. Jeg skal jeg helt sikkert have en batteridrevet håndbruser til når mine tagtelt eventyr begynder. Min sorte pose er ikke optimal.

  Tak for tips. Mvh Fo2Henning (instagram)

  • Reply Ayo Hansen 28. december 2020 at 16:29

   Tak, er virkelig glad for at du kan bruge dem 🙂 En batteridrevet håndbruser er virkelig det bedste jeg har i Bertha – det betyder SÅ Meget med den komfort det giver. Jeg havde også en af de sorte poser før, men det duede altså ikke i længden.

  Skriv en kommentar