Omnia ovn

Omnia ovn

4. april 2020 6 Af Ayo Hansen

Omnia ovnen

Omnia ovnen er, vel nok, mest af alt en gammel gen-opfindelse som egentlig var tænkt til brug på de gamle gaskomfurer, og måske også brændekomfurerne ude i de svenske säterhuse?

Ovnen virker, så vidt jeg ved, på alle typer af komfurer og varmekilder med undtagelse af induktions plader, har man en ældre version, hvor bunden er emaljeret, kan denne dog heller ikke bruges på glaskeramiske plader.

Ovnen består af tre dele, i sin grundform, bunden er råstfri og er en slags holder til den midterste del som er selve ranformen man laver maden i, denne er lavet af aluminium og øverst har man det klassiske røde låg med mindre lufthuller i.

Billedet er lånt fra Omnia Sweeden

Princippet, for ovnen, er ret simpelt men også virkelig genialt. Varmen stiger op nedefra og fordeles op under bageformen hvilket giver undervarme og videre op til låget der presser varmen ud til siderne hvorved der opstår overvarme før den varme luft kan sive ud af ventilationshullerne i låget.

Omnia ovnen giver mulighed for at lave alt det man ellers ville lave i almindelig ovn, størrelsen gør at man kan lave varm mad til gennemsnitligt to personer, somme tider tre, og kage til lidt flere – og for de fleste på tur vil det formentlig være nok.

Jeg har købt ovnen, og en tilkøbt rist, hos Billig Camping, her var prisen bedst på disse dele. Risten kan bruges til at varme brød på, bakeoff eller andet som kræver lidt varme. Alternativet til en rist er sølvpapir – men dette er både miljøskadeligt, og en virkelig dårlig løsning, da det ikke virker optimalt. Sølvpapiret lukker af for varmecirkulationen, så mit råd er helt sikkert at tilkøbe risten.

Jeg har ligeledes tilkøbt silikoneforme, dem har jeg købt hos Scandihills da de havde en bedre pris end andre steder, og da jeg fra vores gamle Omnia ovn ved at det kan være svært at holde ovnen ren, uden silikoneformene, sprang jeg til og bestilte dem. Helt generelt kan det godt betale sig at google priserne.

Bananacake in the making.

Jeg rørte en hurtig dej sammen, af hvad jeg lige havde, tilsatte et par overmodne bananer og hældte i den ene silikoneform, hvorefter jeg hældte lidt vand i den nederste skål af ovndelene, da dette kan medvirke til at hindre at bunden bliver brændt, og stillede det hele på trangiaen ude i haven. Vinden var dog noget hård, og derfor var bagetiden lidt længere end den ellers ville have været, men kagen blev fin og smagte dejligt efter næsten fem kvarters bagetid.

Den færdige kage.

Imedens, kagen bagte, gjorde jeg kartoflerne klar til flødekartofler i den anden silikoneform, og da kagen var færdig rykkede jeg ovnen, fra trangiaen, ind på komfuret i køkkenet.

Kartofler, løg, salt, peber og fløde.

Skruede op på halvanden og en halv time senere havde vi de lækreste cremede kartofler at spise som tilbehør til aftensmaden. Og rengøringen, af silikoneformene, gik så let som ingenting – jeg er så glad for at jeg besluttede mig for at bruge de ekstra penge på silkoneformene.

De færdige kartofler.

Det næste, jeg vil investere i, er silikone muffinsformene, så kan man lave små kuvertmadbrød, olivenstykker, morgenmadsmuffins og ja selvfølgelig også kage. Og alt muligt andet. Og dét er faktisk præcis det jeg godt kan lide ved denne ovn, og det at have en ovn i det hele taget, mulighederne er nærmest uendelige, variationen i maden er større og så er det bare en virkelig dejlig følelse, at sidde ude i naturen og mærke hvordan duften af nybagt kage/brød/mad breder sig. Okay, og måske spiller det også ind, at jeg i næsten 18 måneder levede uden ovn i teltet – det klarede jeg ved at bruge en reflektorovn stillet på hovedet.

Fra dengang jeg boede i telt og lavede ovnmad med en reflektorovn.

Omnia ovnen er den vildeste luksus, når ikke man har en almindelig ovn, og jeg forudser at jeg kommer til at bruge den rigtig meget, især når coronavirussen letter og jeg igen er på vejen.

Hvis du er mere til at vandre, tage på kanotur, hestevognstur end med at køre i bil, så er Omnia ovnen ret lille og vejer ikke mere end cirka 500 gram.

Velbekomme og god tur.