Depression – kan blive til smil

Det er, for mig, ikke specielt overraskende at mange, med fysiske sygdomme, oplever at få en depression, grundet de store livs-ændringer, fysiske begrænsninger og mentale udfordringer man oplever, men det betyder heldigvis ikke at resten af livet er dømt til evig sorg og ked af det hed, der er, for de fleste, en vej tilbage fra depressionens mørke.

Lige da jeg fik det konstateret, altså en svær depression, havde jeg ikke energi til at flove mig, jeg havde ikke kræfterne til at tænke over om det var skamfuldt eller ej – og måske var det nok egentlig helt heldigt, for nu, hvor jeg har kræfter til at overveje det, ser jeg hvor mange der ikke vover at tale højt om depression, og andre psykiske udfordringer, ja så priser jeg mig lykkelig, for ikke at bære det åg på mine skuldre – for det er ingen skam at have en depression, eller at tage medicin mod det for at leve. Nogensinde!

Har du det så svært, at du føler livet ikke er værd at leve, eller at du føler du har behov for hjælp, så hold dig ikke tilbage, for der er hjælp at hente, kontakt din læge, psykiatrisk skadestue eller Livslinien – de kan og vil gerne hjælpe dig.

Depression er almindeligt

Depression er udbredt, måske særligt blandt mennesker med kroniske, fysiske, sygdomme, du er ikke alene, jeg er ikke alene og ingen af os gjorde noget forkert for at få en depression. Vi fortjener ikke at føle som vi gør, at have en depression er ikke at være svag, et dårligt menneske eller at være mindre værd end andre. At have en depression, betyder at der er ting som er svære, og det kan vi få hjælp til at tackle – og vi kan også gøre rigtig meget selv, blandt andet kan vi tale om det.

Depression, er mere end ’bare’ at være ked af det, depression er en virkelig diagnose og noget der skal tages alvorligt. Også af os selv. Depression kan behandles, der er hjælp at hente og mange veje at gå. Vær tålmodig, specielt med dig selv. Du bliver ikke rask på et øjeblik, der findes ingen magisk pille, det kræver arbejde – men der er lys for enden af tunnelen.

For mig har de vigtigste redskaber, mod depressionen, været at holde min hjerne beskæftiget og skrive mig ud af mine mange tanker, følelser og ideer. Hvad der vil virke for dig, det ved kun du, mit bedste råd er at prøve dig frem – et skridt af gangen.

Du er værdifuld

Før jeg flyttede, hjalp jeg i en ngo og det gav mig en meget værdifuld erkendelse – jeg kan godt bruges, selvom jeg er kronisk syg, og har (haft) en depression. Glæde avler glæde. Omgiv dig med mennesker, og projekter, som indeholder positivitet. Ingen grund til at opsøge det der tynger ned – når man allerede er fyldt af det.

Forsøg, hver gang, når du får en negativ tanke at dreje den over til noget positivt. I starten er det virkelig svært, men efterhånden bliver det en vane, at når ”jeg kan heller ingenting” dukker op, at det så bliver til ”jeg kan meget mere end jeg selv tror!

Øvelse gør mester

Husk dig selv på, igen og igen, at det er ikke din fejl, din skyld eller noget du har valgt. Det er ikke dit valg, at være syg, men det er dit, og mit, valg er at vælge at lære at leve bedst muligt med det. At have en depression, er ikke din fysiske sygdom, men formentlig en konsekvens af den. Symptomerne er ikke noget der “bare foregår i dit hoved”, og det er ikke noget du ”bare finder på”, symptomerne er ægte, og glem aldrig at du altid er i din gode til at vælge en anden læge, en læge som vil tage dig og dit liv lige så seriøst som du selv tager det. Så tag dit liv seriøst, du fortjener det!

Plej din kerne, elsk den, pas på dit inderste, din sjæl, lær at meditere, dyrke yoga, læs en god bog, gå små ture ude i naturen – jeg lover dig, dit inderste vil elske dig for den egenomsorg der er i det <3

Jeg ved godt, hvor svært det kan være, at motivationen mangler, kræfterne og energien er borte, jeg ved også, at mange af os godt lige kan klemme fem minutter ind, ude, selv på de frygteligste dage. Jeg ved det kan føles som et overgreb, mod alt kroppen kan og har i sig, men prøv det alligevel. Så er det prøvet. Luften, lyset, energien ude kan give dig lidt tilbage – og dit indre har lige så meget brug for brændstof som dit ydre <3

At fejre sine sejre

Mine børn griner lidt af mig, når jeg er klar til fest og fejring, fordi jeg fik tømt postkassen, eller når jeg fejrer jeg stod op, og tilmed kom i både bad og tøj. Det er små ting, men de er værd at fejre, specielt i et liv hvor små ting kræver store bedrifter. Kig efter, find de små ting der kan bryde din sorg, nedtrykthed og få dit smil til at vokse lidt, hver eneste dag. Jeg håber, at du også vælger at fejre dine sejre, selv de små ting sætter spor, små smil er bedre end ingen – og husk, du er ikke alene.

Forrige indlæg Næste indlæg

2 Kommentarer

  • Reply Johnny Baden hansen 15. marts 2021 at 22:07

    Godt skriv.

    • Reply Ayo 12. maj 2021 at 14:26

      Tusind tak Johnny 🙂

    Skriv en kommentar