Anmeldelse af et telt

I en mere detaljeret visning…

Nu, hvor jeg har boet i teltet et stykke tid, tænker jeg det giver mening med en lille anmeldelse af det – så forbered dig på en helt masse billeder, for hundredefemogtyve kg telt i en kasse fylder lidt – både fysisk og på billeder. Det var så fantastisk endeligt at åbne kassen, røre materialet, se hvad alle mine sparepenge var gået til – og jeg er ikke blevet skuffet over mit onlinekøb!

Fundamentet, til teltet, er blevet til ved gode menneskers kræfter – endnu engang, tusinde tak til alle der har hjulpet mig på vej – og en masse fliser, paller, plader og en røvfuld isolering i gulvet.

Og så kom teltet, endelig, op at stå en tidlig forårsdag. Stort, højt og fantastisk!

Hurtigt fandt jeg ud af, at de medfølgende stropper var til lige præcis intet. De ville aldrig kunne holde teltet oppe i et blæsevejr, så de blev skrottet og last-stropperne blev endnu engang taget i brug. Dem brugte jeg også til det gamle telt, de er effektive og lette for mig at stramme – også selvom jeg ikke har ret mange kræfter i mine hænder – og så holder de i både storm og snevejr.

Foråret kom, det hele tog form, stille og roligt, der blev lukket af med plader til under teltet, før diverse dyr fik bosat sig, pladerne har fået en klat øko-friendly maling i en grøn farve så det hele nu matcher og jeg flyttede efterhånden ind, i det der føles som et palads efter et år med skråvægge og ganske lidt plads at bevæge sig på.

Sommeren var varm og god, og så kom regnen og teltet stod stadig lige fast og godt, og nu hvor efteråret er kommet, har det også vist sig at være både tørt, tæt og lunt når det er regntid i Danmark.

Vinduerne er, fra fabrikantens side, kun udstyret med myggenet og den flap som kan trækkes ud som skygge – hvilket også er ganske fortrinligt – men jeg havde brug for helt tætte vinduer, klar til efterårets storme, vilde vinde og vinterens kulde. Jeg har forsøgt flere ting, men endte ud med at klippe et gammelt udslidt telt i stykker og genbruge vinduerne fra det – og til sidst har jeg sat en lille ramme på, den er mest for at holde teltvæggen fast til rammen der er indvendigt i teltet. Den slags gør larmen, i blæsevejr, markant mindre – og det er med præcis den slags ting, at denne vinter virker så meget mere overkommelig end sidste år, for nu ved jeg hvordan og med hvad jeg skal forberede mig.

Teltet er syet, sådan at det skal bindes sammen i alle hjørner, det lapper over hinanden både indvendigt og udvendigt og er derfor også tæt. I starten var jeg lidt træt af det, da jeg frygtede at der ville komme dyr ind, men nu hvor det er spændt helt ud og alt er strammet godt til – klar, parat til storm – så virker der tæt, og indtil videre har jeg kun haft en enkelt snegl på besøg herinde.

Der er fem stænger i hver side, inklusive hjørnerne, tre store stænger inde i teltets midterlinje og fire, inklusive de to hjørner, på hver korte side hvor indgangene også er i hver sin ende af teltet. I starten var der kun stropper på siderne, men efterhånden som vejret er blevet sjovere har jeg sat lidt ekstra på i enderne – og jeg er absolut imponeret! Teltet står relativt stille når vinden blæser – også ved 26 m/s – og så er det uendeligt meget, meget mere stille at være i – også når det både blæser, regner og hagler. Og dét er fedt!

Teltet er født med to ventilationskanaler, en i hver ende, og det var ikke noget som fremgik af materialet jeg bestilte ud fra – og lad mig blot sige det som det er, jeg var alvorligt utilfreds med at de var der til at starte på, for jeg frygtede at vinden ville stå lige ind af dem og i værste fald lave et kæmpe lufttryk der ville rykke teltet fra hinanden når det for alvor går vildt for sig herude – og det ved jeg fra sidste efterår og vinter at det altså gør med jævne mellemrum, blandt andet fordi vinden samler kræfter ude over søen og så er teltet noget af det første den rammer derefter.

Ventilationssystemet styres ved hjælp af et udvendigt snoretræk, en fed optimering ville være at man kan styre det indefra, men det fungerer overraskende godt – jeg har mere eller mindre permanent den ene lukket (i den side vinden oftest kommer fra) og den anden næsten fast åben. Uden jeg kan bevise det, så tror jeg at det er med til at holde alt tørt, lunt og uden fugt – og fugt er ikke noget her virker til at være (jeg er ret fintfølende med den slags, da det påvirker min vejrtrækning negativt), så jeg er blevet absolut pro-ventilationssystem.

Teltet er meget højt, over fire meter på toppen, og fordelen ved det – håber jeg – er at eventuel sne glider af før det bliver til isslag, som det gjorde på det gamle telt. Jeg har meget læ, fra den ene side, da der står en gammel forvokset bøgehæk – som jeg er mægtig glad for – og til den anden side er der noget mere åbent.

Stropperne er sat direkte på de hegnspæle der er hamret en meter i jorden – jeg havde sidste år købt stormspyd i dyre domme og de bukkede fuldstændigt sammen, når der var lidt mere end almindelig vind, så denne gang er taktikken ændret – og indtil videre virker det fantastisk.

Brændekomfuret er sat ind, der er fuld gang i fyringssæsonen og det fungerer upåklageligt. Jeg har fjernet myggenettet i halvdelen af et vindue, ført det isolerede røgrør gennem åbningen og hullet er så lukket til med et materiale der minder om et brandtæppe – skorstenen hviler på et træskelet og ja, kønt er det ikke men det virker.

Alt i alt, jeg er virkelig glad for teltet, der er ting jeg gerne ville ændre men sammenholder jeg pris og hvad jeg har fået for pengene så er dette køb markant bedre end mit første teltkøb. Der medfulgte en løs teltbund, den var for mit vedkommende ganske ubrugelig og er blevet brugt til at tætne gulv med ude foran indgangen – og det fungerer super. Teltet virker varmere end det gamle, det er nemmere at varme op – men nu er der jo så heller ikke rigtigt koldt endnu, så måske revurderer jeg den del før vinteren er omme. Teltet har ikke et specifikt navn, jeg har fundet mit via google da jeg jagtede et telt der kunne alt det jeg drømte om (højde, vinduer, døre, (teknisk)bomuld, stabilitet og en pris jeg havde råd til) og har bestilt hjem via bushcraftbutikken – det kan anbefales at tage en snak med dem om hvad man har behov for, og til hvad man skal bruge teltet til – der kan bestilles alt muligt hjem den vej!

Og nu, nu er der ikke andet at gøre end at nyde teltet, efteråret og snart vinterfrostens komme – i et telt hvor det virker til varmen bliver hængende lidt længere, lidt mere og lidt bedre. Så konklusionen, her fra, somme tider kan det ikke betale sig at betale mere for et mærke;o)

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar