Guide til Langeland

I lige omkring 5 uger har vi været på Langeland, og når teenagerne fandt deres computer mere interessante end noget andet, kørte jeg ture rundt på øen. Det har været helt igennem fantastisk, og jeg har nydt godt af tiden før der blev fyldt med turister (… som mig, sagde hunden).


Når corona, engang, er ovre så skal jeg helt sikkert tilbage og gense Langeland, øen og naturens skiftende klædedragter, indtil da er her lidt af alt det jeg/vi har oplevet og set. Jeg har forsøgt at inddele det lidt i byer og områder, da jeg har været virkelig mange steder på øen, men udelukkende steder man kan køre til, da jeg ikke kan gå ret langt.

Tåsinge & Siø

Når man er kørt over broen fra Svendborg, via Tåsinge til Siø er der en virkelig fin parkeringsplads, med den smukkeste udsigt hvor man kan nyde sin medbragte frokost eller gå en tur ved vandet.

Og så går det over broen før man rammer Rudkøbing hvor der er mulighed for at overnatte ved havnen, jeg fandt stedet via campercontact app’en, som jeg kun kan anbefale til inspiration til overnatningssteder. Rudkøbing byder også på øens bedste udvalg af butikker, jeg vil dog anbefale at man handler så lokalt som muligt, og gerne ude i de mindre byer – der er brug for al den opbakning de kan få.

Humble by

Er man til gratis parkering, uden de store faciliteter, så findes der, lige over for Spar, i Humble, denne fine parkeringsplads hvor det er tilladt at overnatte. Stedet er livligt trafikkeret om dagen, men til en hurtig transitovernatning er det helt perfekt. Og når nu vi er i Humble, så gør jer selv den tjeneste at besøge bageriet – de laver virkelig gode brød, kager og sager. Pizzariaet, i byen, kan også noget – og så er der virkelig meget mad for pengene.

Danmarks Naturfond & Skovsgaard

Er man frisk på at køre lidt, efter maden, så må jeg virkelig slå et slag for Skovsgaard Gods og deres café – de har det lækreste økologiske take away, i denne corona tid, og til kun 75 kr pr person, og der er så rigeligt med mad. Ingredienserne er dyrket på stedet, Sally henter det i haven og forarbejder det på nænsom vis, før det pakkes til afhentning, imens du står og venter, så alt er frisk, ny lavet og lækkert. Er du smart, så bestiller du en dag hvor der er nybagt brød til. Himmerigsmundfulde!

Skovsgaard kan noget, også udover maden, og er en del af Danmarks Naturfond som arbejder for at bevare landskaber og kulturhistoriske værdier spredt over hele landet, på en bæredygtig måde. Du kan læse meget mere via de links jeg har sat ind – der er musseer, gode muligheder for ture i naturen, noget for børn og barnlige sjæle, god mad – stort set alt du har behov for, til en dejlig dag, kan du finde på Skovsgaard.

Påø Strand & enge

Når turen går videre, efter besøget på Skovsgaard, kan jeg anbefale at svinge ned forbi Påø strand, her findes et mindesmærke for begivenheden der fandt sted den 4. maj 1945 omkring klokken 16, hvor en flydedok grundstødte ud for stranden ved Påø. På Flydedokken var cirka 1500 russiske og franske krigsfanger, og deres tyske vagter. De russiske fanger blev indlogeret på Rudkøbing skole og franskmændene blev indkvarteret på Skovsgaard, hvor de menige fik ophold i tærskeladen og officererne blev indkvarteret i hovedbygningen. I kælderen blev der indrettet sygestue. Den 5. maj vajede Trikoloren sammen med Dannebrog på Skovsgaards flagstang. Er du til historie og vandreture kan jeg anbefale siden Spor i landskabet – for dette specifikke område kan du læse mere her!

Ved Påø enge findes et fugletårn, smukt strandområde, og et lille stykke skov – der er mulighed for at køre rundt og ellers god plads til at vende sin bil/camper også.

Bagenkop & de vilde heste

I Bagenkop findes der asfalteret mulighed for overnatning på havnen, her kan man også oftest købe fisk direkte ved kutterne når de kommer ind – det er friskt, smager dejligt og støtter det lokale erhvervsliv – og er man nu i den ende af Øen, må man ikke gå glip af en tur forbi de vilde heste, og i april og maj måned er der rig mulighed for at se nyfødte føl med flokken.

I samme område, som de vilde heste, kan man opleve fugletrækkene ved Dovns Klint – dette fordi der her er kortest mulig afstand til tysk landjord, lige omkring 40 km. Jeg holder af at kigge på møller, gamle kirker og fyrtårn hvorfor vejen førte mig forbi Keldsnor Fyrtårn, som med sine 34 meter er Langelands højeste – og det er jeg virkelig glad for, det er en utroligt smuk strandbred der er at finde nedenfor, og en mindre vendeplads gør det muligt at komme helt tæt på – perfekt for sådan én som mig, der gerne vil en masse natur men som ikke altid formår at komme hen til det. Jeg har, fra pålidelig kilde, ladet mig fortælle at det er godt fiskevand – og der var da også fiskere begge gange jeg var forbi.

Slotte & kirker

Kører man i modsat retning, end Bagenkop, så finder man Tranekær, og byen har virkelig meget at byde på, synes jeg. Medicinhaverne er et sted jeg kunne bruge mange timer, det blev dog til knapt så lang tid da teenagerne ikke var lige så glædeligt overraskede som jeg.

Slotsbyen Tranekær er helt unik, for Danmark, da Lensgreve Frederik Ahlefeldt-Laurvig (1760-1832) ønskede sig et fyrstendømme. Han byggede derfor adskillige bygninger og hentede udenlandske håndværkere og funktionærer til byen for at få det. I dag kan der lejes feriehuse, på Godset, og man kan opleve historiens vingesus. For mig var det et must, på min vej, rundt om Langeland.

De gamle møller

Der findes også den smukke røde mølle. Tranekær Slotsmølle er en hollandsk vindmølle, bygget i 1846. Den står i dag med det oprindelige inventar og fungerer som museum.

Modsat slottet, er Tranekærs meget smukke gule kirke, den ligger i den vestlige udkant af Tranekær By. Den er opført ca. 1450 i gotisk stil og senere ombygget og forsynet med spir. Tidligere har der, på samme sted, ligget en kirke fra det 12. århundrede, resterne herfra kan man se til højre for indgangslågen. Her under corona har kirken været lukket, men normalvis er den åben på daglig basis – og en dag skal jeg tilbage og se den indvendig.

Dyrelivet

Langeland har et rigt fugleliv, det kan opleves på nært hold ved blandt andet Tryggelev Nor, Påø Enge og Gulstav mose – alle tre steder er der fugletårne, og i Tryggelev Nor kan man også finde et flydende skjul, som gør at man kan komme helt tæt på – området er virkelig anbefalelsesværdigt, uanset om man er amatør ornitolog, naturglad eller bare en glad (auto)campist på vej videre til næste holdeplads.

De brede bøge

Oehlenschlägers bøg, kan man nok ikke køre til i sæsonen, vi snød lidt og gjorde det da vi var der i midten af marts måned – ellers var jeg ikke kommet derhen. Der er en gåtur på cirka 600 meter hver vej – og det er et meget smukt sted, med fine p-forhold og mulighed for at nyde sin medbragte mad ved bordene der står i kanten mellem skov og vand.

Man mener, at Adam Oehlenschläger (1779-1850) hentede inspiration til ”Der er et yndigt land” under sine ophold på Langeland. De brede bøge ”nær salten Østerstrand” har han sandsynligvis oplevet i Stengade Skov, øst for Tranekær, og her kan man se et træ med navnet ”Oehlenschlägers bøg”.

Langelands hale

Ristinge er en halvø, og strækker sig ud mod Ærø og kaldes også Langelands hale. Her finder du den, ifølge mig, absolut smukkeste strand med den lækreste natur og en virkelig flot klint. Er man surfer, så er det også her det sker – og et helt område med okay parkerings forhold er dedikeret surfere.

Jeg kunne godt bruge et par uger, eller tre, på at se nærmere på det nordlige Langeland – da det er der hvor jeg har bevæget mig mindst rundt – her kan du finde inspiration til det område af øen.

Kunst & kultur

Langelands museum have desværre lukket, pga corona, men jeg har engang tidligere været der – og det ville jeg gerne have været igen. Museet er fyldt med fund fra vikingetiden og bestemt et besøg værd.

Er man til kunst så er Langeland også med her – lige fra naturkunsten i Tranekær slotshave og over til de små kunsttårne, lavet i de gamle transformertårne. De er fordelt ud over hele øen, der er 12 i alt, og markeret med et flag. De måler 1,5×1,5 og med 8 meter til loftet – kig forbi dem, det er på alle måder et besøg værd.

Køb det lokalt som du kan, og støt det område du befinder dig i, der er ingen grund til at købe ting transporteret over lange afstande, hvis du kan undgå det – det er min opfordring til dig – og jeg lover dig du kan smage forskel på lokalt dyrkede råvarer og de slatne sager man ellers finder i supermarkedernes køledisk.

Og så er der blot at ønske dig en rigtig god tur til Langeland, hvis du nu skulle have fået lyst til at tage afsted.

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar