Æbler

I mit barndomshjem havde vi mange forskellige æbletræer i den gamle have. Der var syrlige madæbler, søde æbler vi samlede op fra jorden og spiste som de var, gamle danske sorter til grød og kager og sorter til opbevaring vinteren igennem. Vi samlede de nedfaldne frugter sammen, plukkede dem, der hang tilbage på grenene og tog de bedste, ubeskadigede frugter fra og pakkede dem i avispapir og lagde dem i kasser det koldeste hjørne af den mørke trappeskakt.

Resten af æblerne blev skåret i tern, sat over i den store suppegryde på det gamle brændekomfur i køkkenet, hvor de simrede med en stang vanilje. Når æblerne var møset, blev de hældt på skoldede glas og stillet i det kolde spisekammer, i den yderste del af huset hvor der aldrig blev varmt.

Når sommeren går ind i denne sin sidste fase, da ved jeg, at æblerne modnes, at det snart igen er tid til æblekringle, fyldte æbler, æblegrød og butterdejspakker. Måske er du heldig, at der er et vildt æbletræ i nærheden af hvor du bor, hvor du kan samle lidt æbler til en kage eller to.

Bagte æbler

Ingredienser

  • 4 æbler
  • 1 spsk. mel
  • 30 g havregryn
  • 50 g farin
  • 1 tsk. kanel
  • 50 g smør
  • 1/2 l piskefløde
  • Hakkede mandler til pynkt og lidt knas

Fjern kernehuset på dine æbler, det er lettest med en smal kniv, og rids dem derefter overfladisk i skrællen. Det gør at dine æbler ikke sprækker i varmen. Udhul æblerne så du får et godt sted til dit fyld. Skær æblets indmad i små tern og bland det med de øvrige ingredienser, undtagen fløde og mandler, og fordel det derefter i æblernes midte.

Æblerne bages ved middelhøj varme i 20-30 minutter, eller til æblerne er møre. Pisk flødeskum og server det med de varme æbler – det smager vidunderligt.

Velbekomme.

Du finder flere opskrifter og inspiration her og her!

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar