Knudshoved – det gamle færgeleje

Knudshoved – det gamle færgeleje

24. september 2020 5 Af Ayo Hansen

I aftes trillede jeg lidt rundt, kunne ikke helt beslutte mig for et sted til natten, men endte med at køre ud til DSB’s kursuscenter. Der holdt dog en del biler, så i stedet kørte jeg lidt tilbage, og drejede ind ad den lille grusvej der fører om til Knudshoved færgeleje.

Knudshoved

Knudshoved færgeleje blev grundlagt i 1957, og var i aktivitet indtil 1998 hvor Storebæltsbroen åbnede.

I dag er der blot en meget bumlet grusvej, med ret store huller ud til færgelejerne. Til gengæld, for den bunlede tur, er der næsten altid mennesketomt. I dag var ingen undtagelse, de eneste andre, var to dykkere på vej i vandet og en fisker i gang med at pakke sammen, ude på kajen længst væk.

Knudshoved

Et stort fredet område

Stedet er dog et yndet mål, for dykkere, da vraget af skibet Henrik Wegner ligger her. Ellers er her meget stille. Selv støjen fra motorvejen virker afdæmpet, og den kan ellers nok være slem i Nyborg syntes jeg.

Knudshoved solnedgang

Jeg brugte en lille halv time på at fjerne affald, der er desværre stadig rigtig meget, og det ser ud til at de lokale pizzabudes stamkunder, holder af stedet her. Ærgerligt de ikke tager det med sig, når de går igen.

Knudshoved

Slipshavn

Slipshavn og Knudshoved er i dag et stort fredet område, man kan dog stadig fornemme tidens tand i området, der i jægerstenalderen var et lavvandet havområde med få moræneholme. Siden skete en landhævning, og i dag er der skabt en mængde små srandsøer i området. Det er et meget smukt område, med et rigt fugle-og dyreliv.

Slipshavn Nyborg

Jeg håbede, at vågne op til solopgangen, med kig ud over Storebæltsbroen, det blev der dog ikke noget af, for da jeg vågnede, var det til regnvejr og gyngende Bertha i den tiltagende vind.

Knudshoved Nyborg

Solen fandt dog vej, gennem skyerne, og støjen tog til i takt med at Danmark vågnede op til endnu en dag.

Storebæltsbro set fra Knudshoved

Jeg husker stadig, når jeg som barn var med i landroveren, og det at komme til Næstved, og siden indre København, var en dagsrejse.

Knudshoved Nyborg vanlife

Det er vildt, at tænke på, at det faktisk ikke er længere tid siden end det ér, at Storebæltsbroen kom til og bandt landsdelene endnu mere sammen, end de allerede var.

Knudshoved Nyborg vanlife

Har du været ved de gamle færgelejer, efter at Storebæltsbroen åbnede for mere end tyve år siden?