Konvektionsovn

Eller en anden ovn…

Der er virkelig mange – som i virkelig, virkelig mange – spørgsmål om ovne. I et telt. Jeg er ikke professionel, jeg har helt ærligt ikke den mindste smule forstand på det, så vær venlig IKKE at tage dette som den skinbarlige sandhed eller som den ”rigtige måde”. Den ”rigtige” måde findes ikke – den måde der dur, for dig, er den rigtige. Måske er det en anden vej end min.

Jeg kiggede først på en g-stove, da jeg i min evigt naive tilstand regnede med at den da sagtens kunne klare det hele…. Tro mig, det handlede ikke om dét, men langt mere om at jeg er sådan en der forelsker sig i nuttethed – længe før funktionalitet. Så pyt med det er maks upraktisk!
Jeg forelskede mig i g-stoves design, i at der var en ovn, en fin lille vandvarmer og at alt bare kunne købes samlet og voila så ville det virke!

Jeg vendte tankerne med flere, stort set alle skraldgrinede af mig og mente jeg var blevet vanvittig! Det var – og er – jeg sq sikkert nok, men altså – den er virkelig, virkelig pæn! Og åh så nuttet <3

G-stove kan fint varme et lille telt op, især hvis det er en hyggelig lille weekendtur man er på. Til heltidsbeboelse ville jeg (i dag!) helt sikkert vælge noget andet. Også end andre små teltovne. Medmindre det er et lille telt man bor i, og man er okay med at fryse eller konstant være eskimo-indpakket så måske.

Det her er cirka hvad jeg har valgt ud fra:

En ovn som holder på varmen (allerede her er teltovnene dømt ude, da de mister varmen stort set i samme sekund der er brændt ud), støbejern feks. Øg varmeholdbarheden ved at bygge sten op omkring. En konvektionsovn virkede som et godt valg, for at opnå varmecirkulation og undgå for meget strålevarme – det er trods alt i et telt den skal stå. Isoleret røgrør gennem teltdugen, en skorsten der går op over så røgen – uanset vindretning – ryger over teltet. Et ikke-brændbart underlag og ellers en røvfuld sund fornuft!

Nu har jeg haft gang i min brændeovn i et par dage, den har lige skullet varmes igennem og ”brændes til”, så jeg har ikke fyret for fuld skrue på noget tidspunkt. Endnu. Indtil videre varmer den fint op, og jeg kan konstatere at jeg lige har rundet de 20 grader her kl 19:09 en tirsdag aften sidst i oktober omtrent 5 meter fra brændeovnens forside.

Lige nu fyrer jeg kun om dagen/aftenen og lader den gå ud til natten. Jeg har selv samlet rørene – og jeg er altså ikke helt sikker på det, så hellere være på den sikre side indtil jeg har fået det kigget igennem af en med forstand på det. Nu skorstensfejeren nok ikke lige godkender den her slags, officielt ;o)

Jeg fyrer og tjekker jævnligt, røret gennem teltet er koldt, teltdugen er kold, gulvet er koldt men luften i teltet er dejlig varm. Så jeg tror det virker, om end jeg ville ønske mig et brændselskomfur i stedet så det ville være langt lettere at lave mad! Men altså – min veludviklede katastrofe-tankegang kan godt li at den ikke afgiver strålevarme, så indtil videre er det sådan.

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar