bålmad, tagine

Tagine over bål

Det første jeg tænker på, hvis du siger Marokko, er duften fra de mange varme krydderier. Det er de møre grøntsager og det saftige kød der stiger op når taginens låg lettes og dampene vælter ud og gør luften tyk

Jeg elsker krydderier, mad der smager og at mærke chiliens varme brede sig i kroppen. Og jeg elsker bålmad, lerfade og min tagine i særdeleshed. En tagine er ikke det samme som en stegeso, et ildfast fad med låg eller andet i den retning. Taginen har et lille hul i toppen, også kaldet en skorsten, hvorved der sker en delvis fordampning af væsken under tilberedning. På den måde dampes retten langsomt, og tilberedes nænsomt over længere tid – det er dét der er med til at udvikle den gode smag.

Det marokkanske køkken er varieret, smagfuldt og fyldt med lækre smage. Duftene, surt og sødt mixes til en nærmest magisk madoplevelse. Omniaen kan lidt af det samme, dog uden helt at være det, og måske er det én af de mange gode grunde til at jeg elsker den? Imens jeg boede i telt, lavede jeg ofte mad over bålets gløder i min tagine. Det er nem måde at lave god mad, fyldt med gode råvarer og uden at være nødt til konstant at holde øje med, røre i eller på anden vis være særligt involveret.

Hvilken tagine bør du vælge?

Du kan købe tagines i mange former, farver og kvaliteter. Oprindeligt er maden lavet i uglaserede lerpotter der placeres mellem gløderne. Det er dén metoder der giver den gode smag, det møre kød og den saftige mundfuld. I Danmark kan du sagtens købe en tagine, der er både smuk, glaseret og beregnet til madvarer. Men de er desværre sjældent beregnet til bålets gløder og springer derfor let. Besøg et af de etniske markeder rundt om i landet, eller din helt lokale etniske grøntsagshandler og forhør dig. Måske har de en hjemme eller kan fremskaffe en – husk at gøre opmærksom på at du vil bruge den over gløder.

Min yndlings-tagine er den på billedet herover, den er købt i Marokko og hjembragt i en kuffert, pakket ind i det tøj der var plads til. Resten af tøjet blev efterladt hos den sødeste dame der gjorde rent på det lille sted jeg boede. Jeg elsker at taginen har historie, at jeg selv har hjembragt den og at den har tjent mig så godt i telttiden, både gennem vintre og somre.

En del af det som gør tagine mad til noget helt særligt, hvis du spørger mig, er kombinationen af surt, sødt, salt og grøntsagerne mixet med de lifligste krydderier.

Tagine med søde kartofler, gulerødder & kylling

  • Kyllingelår fra dyr der har levet gode liv
  • 1 stor, eller 2 mellem, sød kartoffel
  • 2 gulerødder
  • 15 perleløg eller båd-skårne løg
  • Et halvt blomkålshoved i mindre buketter
  • 4 fed hvidløg
  • lidt olivenolie
  • En god håndfuld udstenede dadler
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk ingefær
  • 2 spsk. honning
  • 3 dl bouillon
    Finthakket persille, koriander eller mynte til at pynte af med & lidt grofthakkede mandler eller pinjekerner
Fremgangsmåde

Vask, rengør og eventuelt skræl dine grøntsager, skær det hele i mundrette stykker og placer det hele i din tagine, Bland krydderierne med olie og honning, og bland det sammen. Placer din kylling op toppen af grøntsagerne, tilsæt bouillon, dadler og citronskiverne før du lægger låget på og stiller din tagine i gløderne. Det tager omkring 40-45 minutter, afhængig af varmen, til kyllingen er færdig og grøntsagerne møre og lækre.
Drys med friskhakket krydderurter og nødder og spis det rygende varmt. Rør eventuelt også en yoghurt med hvidløg og server det hele med godt brød til.

Velbekomme 🙂

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar