Auschwitz, Birkenau, WW2, Polen, Nazist, Ayo Hansen

Guide til Auschwitz & Birkenau – Østeuropa del 4

Auschwitz er en hjerteskærende oplevelse. Uanset hvordan vi vender og drejer det er det en brutal påmindelse om fortiden. Om rædslerne i et Nazistisk styret land og lige præcis med tanke på de rædsler så mange mennesker gennemgik i koncentrationslejrene rundt omkring er det desto vigtigere at vi besøger dem. Holder evigt liv i mindet om de dræbte, og evigt liv i at vi aldrig, aldrig må ende der igen. Nogensinde!

Før krigen brød ud, tilbage i 1939, var Auschwitz blot et par mindre barakker i udkanten af den lille by Oświęcim. I løbet af 1940 og 41 byggede de første fanger husene der sidenhen blev en del af den største koncentrations- og udryddelseslejr, drevet af nazisterne, under anden verdenskrig. Rædselsregimet var allestedsnærværende og det estimeres at mere end 1,1 millioner mennesker blev dræbt. Jøder, politiske fanger, soviet, romaer og andre minoriteter som homoseksuelle, munke med flere, blev her systematisk dræbt indtil Den Røde Hær befriede lejren i januar 1945.

1,1 millioner mennesker. Mødre, fædre, børn, babyer, nogens søster, bror, onkel, tanke, kusine og fætter. Bedsteforældre, oldeforældre, naboer, venner, familie. Alle sammen blev udryddet, gasset, sultet og tortureret ihjel. Det er svært at bære, tænke på og helt sætte sig ind i, hvad de her grusomheder har betydet for hele familier, samfund og verden i det hele taget. Ubærligt!

Guidet tur eller ej?

Jeg havde tilmeldt mig en guidet tur på næsten 4 timers rundvisning, første del i Auschwitz og anden del i Birkenau, men halvvejs måtte jeg sande at mine kræfter ikke rakte til det hele, så jeg droppede fra før turen gik til Birkenau. Det var en utroligt veltalende og engageret engelsktalende guide, hvilket gjorde rundturen levende, barsk og også gav et rigtig godt perspektiv på historien. Men, for der er altså et men, hvis du spørger mig. Det er vanvittigt meget at tage ind over så lang tid, og når der i flere timer konstant er én der taler, samtidig med at man også kigger, tager billeder og måske gerne vil læse lidt ekstra facts på de blancher der er sat op, ja så bliver det lidt rigeligt synes jeg.

Ankommer man før klokken 16, som enkeltpersoner, er en guidet tur obligatorisk. Fra 16 til 20 (åbningstiderne varierer) er det muligt selv at gå rundt og kigge. Birkenau, som jeg ikke besøgte denne gang men har oplevet før, vil jeg anbefale på egen hånd – det går alt for hurtigt med en guide og mange af informationerne kan man læse sig til undervejs. Den guidede tur jeg havde valgt kostede 85 PLN, hvilket svarer til omkring 145 kroner. Jeg vil anbefale dig at købe billetter online, så snart corona ikke længere spøger vil der igen være kø ved indgangen.

De tykke mure, pigtråden, barakker, gaskamre og krematoriet viser sin egen tydelige historie om grusomhederne der er foregået under krigene, tilsætter man bunkerne af barnesko, indsamlede effekter som briller, proteser og andre personlige genstande bliver billedet blot endnu grusommere end jeg har ord til. Stedet bærer vidnesbyrd om én af verdenshistoriens grusomste tragedier. Det er svært helt at begribe, hvordan mennesker kan være den slags ondskabsfuld, så jeg vil blot herunder dele mine billeder med dig, og opfordre dig til at besøge stedet i erindring om de mange dræbte, deres familier, efterkommere og andre kære.

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar