Svend Hamann

Find vild mad i naturen

Hej jeg hedder Svend Hamann og driver hjemmesiden og firmaet Strandhøst og det handler om vild mad.

Det er et univers der handler om at finde vilde råvarer i naturen og bruge dem i sin mad.

Her i Ayos kontekst, synes jeg det er relevant at beskrive hvordan du finder og bruger vilde råvarer, når du er på farten. Om det er vanlife, camping, rygsækvandring eller en tur i shelter eller hængekøje er mindre vigtigt, for budskabet i dette lille skriv er, at der er masser af vild mad derude. I grøftekanter, parker, skove, strande, hegn, krat og i byerne.

Det handler primært om at sætte sig lidt ind i de forskellige biotoper og sæsoner

En biotop er et bestemt voksested f.eks strand, mose, skov, grøftekant osv. Sæsonerne er ofte kortere end de sædvanlige forår, sommer, efterår og vinter når det gælder vilde planter. Nogle ting er i sæson i få uger.

Det er populært sagt ikke det samme der vokser i en skov i maj, som man finder på stranden i august.  Så det kræver lidt viden og erfaring, men har man det er det muligt at sanke hvor som helst og når som helst.

Det kan virke omfattende, men ønsker man at se naturen som andet end en stor grøn mur, så er dét at lede efter spiselige urter, bær og svampe en rigtig god og til tider belønnende måde at gå ind i naturen på.

Derudover nedsætter det dit behov for lagerplads, penge og køleskab når du er på tur, hvis du lige finder dine egne krydderurter eller grønne blade til salater.

Og så har jeg ikke engang nævnt det gastronomiske niveau, hvor man kan give den fuld gas. Vilde urter har jo i den grad medvind i disse år, bla. drevet af de kendte Michelin-kokke og restauranter som NOMA.

Vild mad ved havet

For mig er vild mad også fisk, muslinger, østers og krabber. Firmanavnet Strandhøst relaterer sig til, at jeg er en udpræget “havmand”. Jeg dykker, padler havkajak undervandsjager og fisker, hvilket naturligt giver mig mange timer ved og i havet.

Og så er stranden simpelthen den biotop, hvor man efter min mening finder de bedste vilde råvarer.

Men de vilde urter er overalt. 

Start med brændenælder, skvalderkål og mælkebøtter.. ting du kender og kan finde alle steder. Og byg så på med én plante ad gangen. Før du ved det har du en håndfuld ting du kan lede efter ved skov, strand og hegn/krat på alle årstider.

Vild mad er ofte krydderurter og smagsgivere, det er sjældent man kan være helt 100 % “vild” 🙂 Men mindre kan gøre det – brug skvalderkål i salaten, brug rød tvetand, strandsennep og løgkarse som krydderurter.

Høst strandmælde og strandbede på stranden og brug dem som spinat. Vilde løg i din omelet, dampet strandkål til din fisk og nødder og bær til din havregrød.

Og listen fortsætter. Vild mad er meget mere end ramsløg og svampe som de fleste kender til og går efter.

Udover at det er nemt og billigt at supplere sin turproviant med friske vilde råvarer, så giver det også “noget at gå efter” hvis man leder efter vild mad.

Personligt har jeg det sådan at jeg elsker naturen og at være derude. Men efter 2-3 timer uden andet formål end at nyde omgivelserne, bliver jeg let rastløs og vil gerne videre eller hjem.

Er jeg derimod derude med det formål at samle vilde planter, muslinger eller fange fisk kan der gå dagevis uden jeg registrerer at jeg keder mig.

Så det at samle, fange og sanke giver efter min mening en dybere og tættere forbindelse til naturen – sikkert fordi vores “stenalderdesign” er kodet til at nøglen til overlevelse er at finde mad. Masser af mad. Dit nervesystem tilfredsstilles simpelthen når du gør et godt fund eller en god fangst og henter mad hjem til gryden.

Er du blevet inspireret til at finde vild mad på din næste campertur, vandring eller friluftstur, så finder du masser af gratis info, opskrifter og tips og tricks på

www.strandhøst.dk

Du kan også følge facebooksiden og Instagram for sæsonaktuelle nyheder – ca. 1 gang i mdr. kommer der et par aktuelle opslag – ikke mere end det. Jeg er meget opmærksom på ikke at spamme folk i knæ :-).

Alt info er gratis, men der er affilatelinks på siden, hvor jeg tjener en lille mønt til at holde siden kørende.

Det bærende i Strandhøst-virksomheden er events og ture og der kan man se på hjemmesiden hvad jeg f.eks kan bookes til 🙂

Tak fordi du læste med – håber du er blevet fanget og inkluderer et par vilde urter på din næste tur.

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar