Glennfinan, viaduct, Harry Potter, Ayo hansen

Glenfinnan Viaduct – også kendt som Harry Potter broen

Glenfinnan Viaduct har været ét af mine absolut bedste besøg på hele turen. Jeg var vild med det og her kommer mine bedste tips & tricks til dig, hvis du også planlægger et besøg dertil.

Glenfinnan Viaduct, er nok mest af alt kendt for at være Harry Potter broen, som har gjort det til den femte mest besøgte attraktion i hele Skotland med mere end 300.000 besøgende hvert år. Det er helt vildt, ik?

Som de fleste andre, kender jeg også broen fra Harry Potter, men mine grunde til at se den var helt andre. Jeg har altid elsket store broer som denne, og havde på forhånd udset mig et par stykker jeg gerne ville se i Skotland.

Bare en halv times kørsel fra Fort William finder du Glenfinnan Viaduct, og er du i en camper er der mange fine muligheder for at se andre ting i området også – ligesom der er flere ret gode fricamper spots. Dem kan du se på mit kort, ved at trykke her og vælge det første kort på siden.

Dejligt fricamper spot få kilometer fra Glenfinnan Viaduct

Ankom tidligt – 300.000 mennesker fylder

Ankom tidligt og forvent at der er, eller kommer mange mennesker. Den eneste grund til, at jeg formåede at få taget en masse billeder uden mennesker, er fordi jeg ankom virkelig tidligt og havde det meste af to timer før alle andre dukkede op til togets ankomst.

Husk på, at stedet har mere end 300.000 besøgende om året, og i tilgift er her kun en relativt lille parkeringsplads at gøre godt med. Og endnu mindre plads hvis du kører i en camper. Da jeg ankom omkring klokken 7 om morgenen, var der tomt, bortset fra et par mindre vans der havde ignoreret ”overnatning forbudt” skiltene og sovet der. Dét er ret almindeligt i Skotland og England, altså at ignorere skiltene, da der simpelthen er forbudsskilte nærmest alle steder – men hvis ikke du er klar til at betale en bøde på 75 £ så lad være, vagterne er ret aggressive med bødeblokken og sætter flere steder også lås på dit dæk.

Parkeringspladsen med udsigt til broen

Da jeg kom tilbage til Karmann’en omkring klokken 13 var pladsen fuldstændigt proppet og en del biler kørte forgæves og måtte vende om.  Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig dette scenarie i begyndelsen af maj måned, og jeg tør slet ikke tænke på hvordan det må være i juli, under skolernes sommerferie.

Harry Potter fan?

Så ved du måske allerede hvornår Glenfinnan Viaduct var med i filmene – jeg kan kun huske et enkelt sted, som også er et af mine yndlings i filmene, nemlig i De Vises Sten – på vej til Hogwarts for første gang.

 (Image: Getty/Warner Bros)

Togtider for Jacobite toget der kører over Glenfinnan Viaduct

Jacobite toget kører fra Fort Williams til Mallaig og retur, her i 2022 hvor jeg besøgte stedet, køres der en morgentur og igen om eftermiddagen. Det giver dig hver dag, hele fire muligheder for at se toget – og dermed også chancen for at fotografere fra flere forskellige steder.

Tidstabellen søndag til fredag

Morgentoget, der kører fra Fort William klokken 10:15 ankommer til viadukten omkring klokken 10:45 – men forbered dig på at der kan opstå ventetid. Da jeg var der ankom toget først kl. 12:15

Eftermiddagstoget, der kører fra Fort William klokken 12:45 kører over viadukten omkring klokken 13:15

Morgentoget, når det returnerer fra Mallaig, ankommer omkring klokken 15:15 og eftermiddagstoget omkring klokken 17:50

Tidstabellen lørdag:

Morgentoget ankommer cirka 10:45 og kører retur cirka 15:30

Eftermiddagstoget kører over cirka 15:15 og returnerer cirka 19:45

Kan man se toget køre over broen?

Når du har parkeret bilen og købt en parkeringsbillet er der et stisystem man følger hen til broen. Der er intet at tage fejl af. Her fra er der så flere forskellige muligheder for at se broen og eventuelt også toget der kører over.

Jeg valgte et sted ret tæt på bilen, det er de der lunger som afgør den slags, da det andet sted jeg gerne ville hen var ret langt oppe – og der var virkelig stejlt, så det kunne jeg ikke lige overskue. Andre fortsatte ind under broen og over på den anden side, hvorfra der var en helt tredje vinkel.

Kom i god tid, kig dig omkring og se hvad der passer til dig og dit temperament.

Rigtig god fornøjelse.

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar