Ayo Hansen, Karmann Dexter

Vanlife – ofte stillede spørgsmål

Få svar på de oftest stillede vanlife spørgsmål om livet i en van. Men først; forestil dig at du hver dag vågner op til en ny smuk udsigt. Vidunderlige fredfyldte skove, bjerge der strækker sig op mod skyerne og strande så lange og hvide, at det ligner noget fra en bounty ø i Sydhavet. Forestil dig friheden ved at leve i en camper!

Reklame – jeg har et helt fantastisk samarbejde med Autocamp i Låsby, hvorfor dette opslag, selvfølgelig, er markeret som reklame – du kan læse mere om min reklamepolitik ved at trykke her.

Når du er stået op, har tændt for gasblusset og lavet din yndlingsdrik, sætter du dig ved bordet og kigger på kortet. Du ser hvad der ser indbydende ud og kører efter lige præcis det. Dét er præcis hvad det kan, at have sit eget rullende hjem hvor alting foregår i eget tempo.

Gasblussene, der kommer op af bordpladen, er virkelig geniale – her er god plads til gryder, pander og Omnia ovne.

Når du er træt, trænger til en pause eller sulten melder sig, holder du ind til siden på en rasteplads. Slukker bilen, går om og åbner køleskabet og spiser frokosten imens du nyder endnu en ny udsigt, før du måske igen kører videre. Det er (også) livet i en camper. Det er frihed. Nye destinationer og uendelige muligheder for #hverdagseventyr

Måske har du rejst i en camper, måske overvejer du selv at købe en eller måske trænger du bare til et par ugers ferie – fyldt med frihed og uafhængigheden i, at have det hele med dig.

Spørgsmål & svar omkring bilen

Den sidste tid har jeg samlet jeres spørgsmål sammen og jeg har herunder besvaret lidt af dem. Jeg håber det kan være med til, at give et indblik i hvordan det kan lade sig gøre, hvad du selv kan gøre og måske også, i virkeligheden, en idé om, at det ikke altid er lutter ferie – selvom det er fedt og ligner præcis dét.

Hvorfor en Karmann Dexter?

Camperen jeg kører i, er en Karmann Dexter 580, årgang 2022. Dette er betegnelsen på bodelen, selve bilen er bygget på en Fiat 8 Professional med 140 HK, 6 manuelle gear og en 2.2 JTD (2184 ccm), 4 cyl. dieseldrevet motor. Der er 4 selepladser, dobbeltseng på tværs i bag og mulighed for en opredning foran, ved hjælp af bordet.

Karmann’en vejer 2934 kg inklusive fører. I alt må den maksimalt veje 3500 kg – det betyder altså, at der stadig er 566 kg at gøre godt med – husk ekstraudstyr også vejer. I en del større campere er vægten ofte en udfordring, og det er noget du altid bør være opmærksom på, da det er sikkerheden der kompromitteres. Jeg pakker bilen, påfylder vand, gas, diesel mv. før den vejes. På den måde er jeg godt sikret mod overraskelser – og dem kan der godt være lidt af, rundt omkring i verden.

Jeg kan allerede nu afsløre, at hvis ikke jeg havde et samarbejde med Autocamp, ville jeg køre rundt i en oldgammel (læs: billig) sag i stedet. Og dét kan man sagtens, men der ér ingen tvivl om, at min frihed er blevet væsentligt større ved at køre i en ny, driftssikker og yderst komfortabel bil. Jeg har prøvet det andet – det kan du læse mere om her.

Der er flere årsager til, at det blev en Karmann, men de absolut vigtigste faktorer er:

Karmann made by Eura Mobil – her får man virkelig kvalitet for pengene, og det kan (virkelig!) godt mærkes i interiøret, indretningen og kvaliteten. Det hele er lige en tand mere lækkert.

Fullsize brusebad inde & bruseudtag udvendigt – brusekabinen er helt fantastisk, det er blevet så nemt at tage et bad i bilen at jeg slet ikke har været i bad andre steder siden jeg hentede bilen i april. Bruseudtaget bagi gør at du lige kan skylle dig, vaske støvler, hund eller hvad man ellers har behov for, før man entrerer ind i camperen.

Truma diesel varme – et dieselfyr er enormt let at have med at gøre, måske specielt hvis man rejser lidt længere væk. Der er ingen gasflasker der skal skiftes.

Fyldeflaske – slut med gasflasker der skal skiftes, og som ikke altid passer til gevindet når man rejser rundt i flere forskellige lande. Fyldeflasken tankes på forskellige stationer – og der kommer flere og flere til, også i Danmark. F.eks. er Camperservice ved at få installeret plads til påfyldning af gas, ligesom der også etableres en tømmestation.

Panoramavindue/sky-roof – oh well, det her ovenlysvindue har jeg slet ikke superlativer nok til at beskrive. Jeg elsker det! Det gør virkelig noget godt for indeklimaet i bilen at der er lyst, ligesom jeg kan have privatliv og stadig have masser af lys.

90 L køleskab & større fryser – det siger næsten sig selv, det er en gave. Mere plads til mad giver flere muligheder for langfart til øde steder.

Store rummelige køkkenskuffer – slut med at rode rundt på gulvet for at nå det der står bagerst i skabet, skufferne kan trækkes helt ud og alt er super nemt at komme til. Jeg er fan!

Skufferne i køkkenet er store, rummelige og Ikea’s bøtter passer perfekt til en gang skuffe-tetris.

Har du lyst til, at være med i en dansk Karmann gruppe, er du velkommen i gruppen på Facebook
tryk her.

Højde, bredde & længde

Karmann’en er ikke den højeste, bredeste eller længste campervan, til gengæld er den let at manøvrere rundt, også på selv svært fremkommelige steder. Højden er 257 cm, bredden 205 cm og længden 599 cm. De mål gør de fleste veje og broer farbare, uden at gå på kompromis med indretning, funktionalitet og lækkerhed. Du kan læse meget mere om bilen her, hvor jeg tidligere har beskrevet den.

Du kan se flere forskellige modeller ved at trykke her

Vanlife spørgsmål omkring praktikken

Tømning af grå-/spildevand

Når man har et køkken med en vask og et toilet med en ditto, så har man også en spildevandstank. Sådan en skal tømmes ind imellem. Tøm på de pladser der er beregnet til det, når du har muligheden for det, eller i mere primitive lande i toiletterne ved hjælp af en spand (spildevand) – husk at gøre rent efter dig – men tøm aldrig ude i naturen.

Badeværelse med stor brusekabine pga. toilettet der kan skubbes ind under sengen. Virkelig smart og funktionelt.

Er det nødvendigt med kemikalier til toilet og spildevand?

Hvis du har et køkken, med en håndvask, og et toilet med et ditto, så har du også en spildevandstank. Sådan en skal tømmes ind imellem. Tøm på de pladser der er beregnet til det, når du har muligheden for det, eller i mere primitive lande i toiletterne – husk at gøre rent efter dig – men tøm den aldrig ude i naturen!

Jeg bruger Solbio til toilettet og til spildevandstanken (så lugter den ikke). Det er et biologisk produkt, og selv med varmt vejr er der ingen lugtgener efter flere dage uden at tømme noget. Jeg er glad for, at jeg også kan tænke miljøbevidst i denne sammenhæng.

Brusekabine med masser af plads – det er SÅ dejligt!

Wi-Fi

Mit bedste råd er, at du sørger for ordentligt internet hjemmefra. Køb et forudbetalt simkort og en dongle eller en router. DUKA har et udmærket abonnement hvis du bruger meget data, f.eks. til billeder, downloads etc. Skulle du ikke have internet med hjemmefra, da fortvivl ej; jeg kan anbefale dig at købe et Lebara simkort i det land du besøger, tank op og så har du internet. Det er selvfølgelig ikke en ret fed løsning, hvis du kun er i et land i få dage. Har du brug for bedre net, kan det være en fordel med en Wi-Fi Extender som denne. Jeg har i hvert fald været utroligt glad for min.

Navigation

Jeg er ret så gammeldags, og foretrækker at have et helt almindeligt kort med mig. Men da jeg kører rundt i mange lande, bliver det lige voldsomt nok, og jeg er derfor (også) hoppet med på GPS og app bølgen. Hvad du bør vælge er nok lidt af en smagssag, jeg har forsøgt mig med Sygic, Google maps, TomTom og et par andre. Jeg bruger i dag primært Google maps via Karmann ‘ens navigationsanlæg Zenec.

Hvor langt har du kørt?

I skrivende stund har jeg kørt lige omkring 7000 helt fantastiske kilometer i Karmann’en. Du kan sagtens køre turen med meget færre kilometer end jeg har kørt, men jeg bruger bilen meget, går ikke langt på grund af mine lunger og så elsker jeg at køre i den op og ned af bjergene og ud i alle de afkroge jeg kan finde – det er vidunderligt!

Er det nemt at fricampe i Danmark & i udlandet?

For mig, ja. Der er altid dejlige steder at finde, uanset om det er i Danmark eller i udlandet. Naturen er rig, blot vi husker at passe på den og ikke overbelaster den. Jeg har tidligere skrevet en del om det her med at fricampe, fordi jeg mener det er enormt vigtigt at vi tager hensyn til andre end vores eget behov for en god udsigt – du kan læse mere om det her! Og mangler du inspiration til steder at overnatte, kan du se mit kort i dette indlæg.

Vanlife spørgsmål: Opbevaring

Uanset om du rejser alene, som jeg gør det, eller om i rejser som en familie på 5 er det vigtigt at tænke på mulighederne for opbevaring. Det kan være okay, at skulle pakke om hver gang man skal finde noget, hvis det er på en én eller to ugers ferie. Men er det hver dag, flere måneder eller år i træk, så bliver det nemt lidt af en belastning. For mig er det derfor vigtigt at der er gode overskabe i “soveværelset” – deri har jeg mit tøj, sengetøj og håndklæder.

Under sengen er der en hylde i midten, den gør opbevaringen meget mere overskuelig. I den ene side er der gasfyldeflaske, plads til vandslange, dieselfyr og et ekstra opbevaringsrum. I den modsatte side er der flere små skabe, heri har jeg sugekopper til markisen, myggenet til bagdørene, vinduesafdækning og min udebruser.

Derudover sidder to litium batterier, sikringer og inverter også her, det er en placering jeg virkelig er blevet glad for. Det er aldrig i vejen og sidder et sted hvor jeg ellers ville have besvær med at finde ting frem fra, på daglig basis. Virkelig godt tænkt af Camperservice, der har stået for monteringen af alt ekstra udstyr i Karmann’en.

Man kan også fjerne hylden der er i midterrummet under sengen, på den måde kan man have plads til f.eks. cykler, hvis du lige vipper den ene halvdel af sengen op. Her er der også plads til bord, stole, en grill eller hvad man nu ellers har med sig. Jeg bruger blandt andet pladsen til de her transportkasser, som kan indstilles i rumstørrelsen, deri har jeg blandt andet våddragter, ride udstyr og snorkeludstyr. Fordelen ved disse kasser er at de ikke skramler rundt, vejer lidt og så har de kraftigt velcro til de flytbare skillerum og passer godt ind ved siden af grill, stole og diverse andre ting.

God plads til tøj på bøjler – her er tænkt på det hele.

Vanlife spørgsmål omkring sikkerheden

Når du er nået frem til, at du skal på eventyr i en camper eller autocamper, er det også tid til at overveje sikkerheden. Ikke blot for dig, men også for dine ejendele som computer, kamera og lignende værdigenstande. Jeg har aldrig oplevet indbrud i min bil, men jeg parkerer også oftest langt ude i naturen, da jeg tror sandsynligheden for fulde mennesker, med dumme intentioner, bare er mindre der end på en parkeringsplads i byen. Når jeg parkerer i byerne, gør jeg det altid på stærkt trafikerede veje, eller på parkeringspladser med overvågning. Jeg har hele mit liv i Karmann’en, og ville virkelig blive ærgerlig hvis jeg mistede mine personlige ejendele.

I Karmann’en er der lavet diverse sikkerhedsforanstaltninger som f.eks. ekstra dørlåse. Der er gps tracker i bilen, Safetyboks og andre løsninger. Når jeg parkerer i byen, for at handle eller tage på opdagelse, sørger jeg for at parkere et sted med mange mennesker, eller på en overvåget parkeringsplads. I min tidligere bil, Caradoen, havde jeg også forskellige ekstra sikkerhedsløsninger – det kan du læse mere om her.

Jeg tror ikke, at indbrud er ekstremt udbredt, men de sker og jeg ville ærgre mig ekstra meget hvis jeg vidste, at jeg ikke havde gjort alt for at undgå det

Låsesystem monteret af Camperservice.dk

Vanlife spørgsmål om at være off the grid

Måske drømmer du også om at være fri til at køre hvorhen du vil og stadig have strøm til lyset, køleskabet og computeren? Det er slet ikke umuligt, solceller, ekstra batterier og en god vandtank, eller et rensefilter, så er du klar til dit store off grid camper eventyr. I Karmann’en er der installeret solceller og batterier det giver mig rigeligt strøm til både køleskab/fryser, lys, pc, kamera, drone, dieselfyr og mange andre strømkrævende ting undervejs – jeg kan allerede nu sige, at opgraderingen der er lavet fra Caradoen, på batterier og strøm, er virkelig godt.

I Karmann’en er installeret 2×95 ah litium batterier, 130 watt solceller og en ladebooster. Der er en del som får installeret langt flere watt solceller, men er man i Danmark eller længere nordpå i vinterhalvåret er solen alligevel lavt på himlen, og indtil videre ser det ud til at være alt rigeligt.

Jeg kan køre hvorhen jeg vil, og er aldrig nødt til at køre ind på en campingplads for andet end at vaske tøj, tømme toilet og påfylde vand – jeg elsker den frihed det giver mig.

Her kan du læse mere om hvad de har af muligheder for at gøre dig off-grid

Hvordan får du rent drikkevand i bilen?

I Danmark kan man påfylde vand ved forskellige rastepladser langs motorvejene, eller på campingpladser, stellpladser og lignende. I udlandet afhænger det helt af hvilket land du er i, men generelt finder jeg det ikke voldsomt svært at finde vand.

I forhold til at drikke vandet, vil jeg anbefale dig at få installeret et kulfilter – det kan du høre mere om ved at kontakte Camperservice her – og på den måde undgå diverse kemikalier der kan købes til vandtanken. Don’t do it.

Vanlife spørgsmål omkring økonomien

Dét absolut mest søgte og stillede spørgsmål, både her på siden og på mine sociale medier, handler om min økonomi. Og det forstår jeg egentlig godt, for det er da ret interessant hvordan man kan arbejde og rejse på samme tid. Svaret er nok også lige så individuelt som der er muligheder.

Lige da jeg flyttede i telt arbejdede jeg stadig fuld tid, siden endte jeg på en førtidspension pga. mine lunger og nu er jeg selvstændigt erhvervsdrivende, der hver måned forsøger at få enderne til at mødes. Succesen med dét er variabel, sommetider går det godt og andre måneder går det helt ad pommern til.

Jeg skriver artikler for forskellige magasiner og foreninger, holder foredrag og afholder workshops og jeg deltager i forskellige arrangementer, jeg bliver aflønnet for. Jeg har udgivet Den Sultne Rejsende – omniakogebogen, og solgt mere end 3000 bøger i 2 oplag ligesom jeg har en ny omniakogebog på vej – til, med og for børn.

Mit største samarbejde er med Autocamp om Karmann’en, som jeg hver eneste dag er dybt taknemmelig for. Jeg har ind imellem også andre samarbejder kørende, ligesom der kan forekomme affiliatelinks her på hjemmesiden. På bundlinjen er min økonomi mange bække små og bestemt ikke noget jeg bliver rig af. Sååå, har du en sponsor i baglommen, så send endelig i min retning.

Rigtig mange ting bliver aldrig til økonomi (for mig); jeg får mange henvendelser om samarbejde, men desværre er det også nærmest 80 % der (tilsyneladende) tror, at jeg er et helt særligt tilfælde der kan betale regninger, skat, diesel og mad med produkter i stedet for rede penge. Surprise, det kan jeg ikke. Så på den måde er der intet der kommer let, heller ikke selvom det måske ligner en ferie, så vid at der sker rigtig meget bagved, som du aldrig ser.

Hvis du vil læse mere om virkelighedens vanlifere, som er noget helt, helt andet end de sociale mediers glamourøse solnedgangsbilleder – så læs med her.

Indblik Cover om de danske nomader, der bor i Vans. Vi taler med Bo Østlund og Ayo Hansen, der har deres grunde til at flytte ud i en van.

Er en campervan et godt valg som bolig hvis man er studerende?

Denne type spørgsmål er den slags jeg altid gruer lidt for, for hvordan kan jeg svare på hvad der virker for andre? Jeg ville sagtens kunne bo sådan her og studere, men det er ikke sikkert at du kan. Det er lidt plads. Du skal tømme toilet og gråvand. Du skal måske ind imellem flytte dig eller være tilkoblet strøm for at have nok. Det kan være vanskeligt at holde i byerne hvor studierne ofte er. Den slags kan være udfordrende, også selvom solen altid skinner på Instagram, og måske kan det tage lysten fra dig og stresse unødigt under et studie. Mit bedre råd må være at prøve det af, lej en bil og forsøg at være så realistisk i det som muligt. Det er ikke lutter strand og solopgange. Det regner, sner, blæser, hagler, tordner, er koldt og ind imellem er der ikke plads at parkere der hvor man gerne vil. MEN, de fede tider ér fede. Hvis man er gearet til det. Jeg håber du finder den vej der er lige dig!

Hvorfor har du ikke selv bygget en van?

Haha, personen der har spurgt om dette har helt sikkert aldrig set min gamle folkevogn. Jeg er ikke byggemand-bob typen, og min drøm har aldrig været selv at bygge en van – jeg endte i en gammel folkevogn fordi det var hvad jeg havde råd til. Havde jeg haft pengene dengang så havde jeg købt præcis sådan en bil jeg nu kører rundt i. Jeg elsker mit samarbejde med Autocamp og jeg elsker at køre i en bil hvor alt er lavet, testet og føles sikkert. Det er ikke fordi jeg ikke kan se charmen og hyggen ved DIY vans, der findes mange fantastisk fine, hyggelige og skønne vans derude, men jeg er bare ikke ret handy og har ikke lige en der kan hjælpe mig med at fikse det.

& de mere personlige

Hvor gammel er du?

Jeg er 41 år og har fødselsdag den 16. august.

Hvor mange børn har du og hvor gamle er de?

Jeg har to børn, en dreng på 21 og en datter på 20. De har ikke valgt at være offentlige, på samme måde som jeg har det, og derfor figurerer der ikke billeder eller navne med dem herinde.

Er du aldrig ensom?

I bund og grund, nej. Jeg har det utroligt godt i mit eget selskab, holder af at rejse, være og leve alene. Men, når det er sagt, elsker jeg også at være sammen med de mennesker jeg holder af og elsker – og heldigvis dukker de ind imellem op og rejser med, ligesom jeg jo også jævnligt er hjemme i Danmark.

Er du ikke blevet tyk?

Dumt spørgsmål. Mit svar finder du her.

Hvad tager du billeder med?

Størstedelen af mine billeder tager jeg med min Samsung S20 telefon og ellers har jeg et ældre canon 1300D og en drone fra DJI. Det behøver ikke være så avanceret – og dog, jeg ønsker mig et nyt kamera (eller, i virkeligheden, er det nok linser jeg drømmer om). Brug det du har. Det er godt nok.

Har du oplevet negative ting, nu du lever som nomade?

Har haft en enkeltstående oplevelse med en sur gammel mand der mente vejen var hans, og kun hans. Altså en helt offentlig vej. Derudover er folk flinke, søde og yderst imødekommende rundt omkring i verden.

Hvad er det du fejler med dine lunger?

På et tidspunkt skrev jeg et indlæg om hvad det helt præcist er jeg fejler, så jeg tænker ikke der er grund til at jeg gør det igen – du finder det lige her!

Fortryder du nogensinde at du har valgt at bo i en campervan?

Nej! Da jeg boede i min første van, den gamle folkevogn, kunne jeg godt tænke det var surt ind imellem. F.eks. når det var rigtig isnende koldt og fyret ikke virkede. Eller når det regnede i en måned i træk og jeg ikke kunne stå op i bilen. Den slags. Men i den her smækkerlækre Karmann – og også i Caradoen før den – er det svært at fortryde noget – jeg føler stadig, at jeg er på besøg på et lækkert hotel hver gang jeg træder ind i bilen.

Her får du en pakkeliste til dit eget vanlife eventyr

Sidst men absolut ikke mindst;

Jeg håber du får lyst til at dreje bort fra den mest oplagte vej og rute, at du vil prøve det virkelig frie liv og køre ud i det blå. Nogle af de smukkeste steder jeg har været, har været steder jeg aldrig planlagde at komme til, de små landsbyer med nysgerrige og gæstfrie mennesker. Det er dén frihed jeg elsker så højt, og det er blandt andet den der gør, at jeg elsker at leve i Karmann’en.

Kh Ayo

Forrige indlæg Næste indlæg

2 Kommentarer

  • Reply Ann (Autocamperfamilie) 22. juni 2022 at 10:42

    Tusinde tak for en rigtig god beskrivelse af det hele! Du er vildt inspirerende og jeg er sikker på, at jeg kan finde mange gode fif og ideer her, via din hjemmeside, på Facebook eller Instagram.. Vi er nye i denne “verden” af autocampere og glæder os helt utrolig meget til vores eventyr for “alvor” starter, sådan, rigtigt.. Er kun i opstartsperioden med drømme, mål, og så er vi ved at finde ud af alt fra hvordan og hvilken type osv. Glæder mig til at følge dig! 😀

    • Reply Ayo Hansen 14. januar 2023 at 11:26

      Eii ved ikke hvorfor jeg først ser denne kommentar nu, men tusind tak Ann og velkommen til 🙂 Jeg håber det går fantastisk med jeres camper-eventyr. hilsen Ayo

    Skriv en kommentar