Husløs, ikke hjemløs

vanaheim nordisk ude i naturen

Tiden var inde, mine børn godt i gang med uddannelser, og da lejen i København, hvor jeg boede, efterhånden var højere end indtægten, og jeg alligevel gik og drømte om noget andet, et mere simpelt liv – noget som gjorde mig grundglad – ja så begyndte jeg at overveje på, hvor og hvornår jeg sidst havde været rigtig glad, og opdagede at det var ude i naturen, glæden var størst.

Da jeg havde erkendt dette, opsagde jeg boligen, solgte resterne af mit indbo, købte et telt, hvor jeg ville bo og leve et simpelt liv, med brændekomfur og vand i dunke, til jeg havde fundet ud af hvad jeg i virkeligheden ville. Jeg lånte en grund, ude i skoven, på den jyske højderyg, ikke langt fra hvor jeg er vokset op, og mærkede glæden boble i mig, efterhånden som dagene gik, og jeg fandt mere og mere tilbage til det jeg egentlig kom fra – det har været godt, dejligt og også en hård proces, for det er sådan, at jeg ikke er helt rask.

Man kan planlægge alt det man vil, men i sidste ende afgør livet hvad der sker, og hvornår

Jeg er i dag førtidspensionist. Da jeg for tolv år siden, var sidst i tyverne, svigtede mine lunger og jeg blev erklæret uhelbredeligt syg. Det tog lang tid, at acceptere, og da det efter flere år stod klart at jeg ikke kunne klare både arbejdsliv og et godt liv, valgte jeg, at det gode liv var vigtigst.

ude i naturen teltlivet sodavand rød ild fireplace

Min erfaring er;

At jo enklere livet er, inden et meget simpelt liv, jo nemmere bliver transmissionen til de få kvadratmeter. Da jeg i sin tid blev skilt, flyttede jeg fra en stor gård, med mere end 350 kvm boligareal, til en lejlighed på 140 kvm. Det var en kæmpe omvæltning, og jeg begyndte allerede da at opdage at det ikke er meget plads, eller mange ting, der gør mig glad, nok nærmere tværtimod.

Jeg holder af rene, ryddelige omgivelser og det kræver, som bekendt, at man gør rent. Med mindre plads var der mindre rengøring, og efter flere flytninger, endte jeg i en lejlighed på 100 kvm før jeg flyttede ud i teltet på 40 kvm. I dag bor jeg på blot fire kvadratmeter, og for nu, passer det helt perfekt til mig.

Det har også været hårdt. Teltlivet.

Det har været hårdt at opleve, hvad der mindede om seks måneders konstant regnvejr, det at stå op til bundfrossent vand og altid at skulle køre for at finde et sted at tage et bad. Men et simpelt liv er også, på mange måder, synonymt med forandring. Livsændringer. Bevidste valg.

Menneskene man møder, oplevelserne man får, forandrer og udvikler. Da jeg valgte et mere alternativt liv, til, havde jeg ikke gættet på det ville være så stor en menneskelig udvikling, som det har været. Og jeg er bare mere til eventyr, solopgange, nye udsigter & indsigter end til livet i en lejlighed på stenbroen.

Alt jeg stod tilbage med, da jeg flyttede, var 8 flyttekasser

Fire kasser med køkkengrej, en med krydderier, tre med bøger og to blå IKEA poser med tøj. Det skete, selvfølgelig, ikke fra den ene dag til den næste, men gradvist har jeg fundet ud af at livet indeholder så meget mere end ting der skal vedligeholdes, opbevares og passes på. Det har været en befriende livserfaring at tage med mig.

Jeg sorterede alle vores ting, minder fra børnene var små, fotos, personlige papirer, lidt bøger og arvestykker blev alt sammen opmagasineret i et lille tørt, opvarmet rum og alt andet blev fordelt til genbrug, krisecenter, hjemløse og salg. Mit simple liv var for alvor i gang.

Hvis du vil leve et liv, som få lever, så er du nødt til at turde tage chancer som ikke alle tør tage

Jeg har brugt lang tid på at overveje hvilke ting der betyder noget. Sådan for alvor. Gør mig glad. Får hjertet til at slå et ekstra slag. Hvad holder minderne for mig, og hvad kan undværes? I bilen, som nu er mit hjem, er de ting jeg elsker, dem jeg har brug for og dem jeg stadig overvejer. Hver måned kigger jeg mine ting igennem, har jeg brugt dem, har de været i vejen eller er alt præcis som det skal være?

Ayo Hansen

De mindre ting, inspirerer mig til at være mere udenfor

Til at opleve naturen omkring mig. Ikke at lade mit liv være styret af materielle ting. Jeg er blevet mere bevidst i mit forbrug, hvad bruger jeg penge på, har jeg virkelig brug for det, eller har jeg, mest af alt, bare lyst til det?

Det handler ikke om hvorvidt du lever simpelt hele tiden, om du holder på parkeringspladsen bag Bilka hver nat, eller om du kun bor småt om sommeren. Det simple liv, #vanlife, #tinyhouse living, og mange andre alternative boformer, handler om at tage kontrol over eget liv, om at lære at elske det ukendte og om at finde det, som gør at man føler sig i live og momentant lykkelig.

Det handler om frihed, det er vel en slags symptom på ønsket om at gøre noget, sådan bare for mig. Noget jeg elsker og som giver mig følelsen af uendelige mængder eventyr

Livet i en van er oplevelser, udfordringer og personlige sejre. Og ja, der er også downs. Ligesom der er i livet. Har du en nisse, flytter den med. Promise.Det er, også, rustne biler, reparationer og uforudsete udgifter. Det er at vågne op til nye smukke udsigter. Det er livet, med op og nedture, udfordringer, personlig udvikling og glæder.

I bund og grund; jeg er lykkelig for de muligheder livet giver mig. Jeg elsker livet og ønsker bare mere af det

Måske, er det simple liv, også noget for dig?

Forrige indlæg Næste indlæg

2 Kommentarer

  • Reply Tove Laursen 16. marts 2022 at 16:07

    Hvad er dit honorar for at komme til Ribe onsdag d.3.maj 2023 kl. 19-21,15 og holde et foredrag?
    Bestyrelsen i vores forening er for øjeblikket ved at planlægge næste sæson for vores medlemmer. Fremmøde vil være 120-140 medlemmer.
    Venlig hilsen
    Tove Laursen

  • Skriv en kommentar