Hvad er en Omnia?`

//Reklame

Omnia-ovnen er simpel at bruge, og alt den kræver er lysten til at lave mad og viljen til at prøve sig frem

Hvad er en omnia?
Ovnen består i sin grundform af tre dele: Bunden, der er rustfri, og som rummer den midterste del, som er selve randformen, som du laver maden i. Denne er lavet af aluminium. Øverst ses det klassiske røde låg med små huller i.

Princippet for ovnen er simpelt, men også virkelig genialt. Varmen stiger op nedefra og fordeles op under randformen, hvilket giver under-varme og videre op til låget, der presser varmen ud til siderne, hvorved der opstår over-varme, før den varme luft, til sidst, siver ud af ventilationshullerne i låget.

Omnia-ovnen giver derfor mulighed for, at lave alt det som du også ville lave i en helt almindelig ovn. Størrelsen på ovnen, passer til måltider til to-tre personer, somme tider fire og kage til lidt flere. For de fleste på tur vil det formentlig være nok og ellers kan man udvide med en ekstra ovn.

Tilberedning

Tilberedning i omnia-ovn tager cirka samme tid som i en traditionel ovn, den største forskel vil være, at maden ikke får samme farve som i en traditionel ovn. Det kan du kompensere for, ved f.eks. at give dit kød/grønt en stegeskorpe på en pande før tilberedning i ovnen eller ved at skrue højt op for varmen i de sidste minutter af tilberedningstiden. Vær meget påpasselig, da det øger risikoen for at brænde maden på.

Justering af varmen
– ha’ tålmodighed

I begyndelsen kan det være lidt vanskeligt at få justeret varmen korrekt, men efter få gange vil du have fundet ud af, præcis hvordan din varmekilde opfører sig.

På el kogeplade -> anvend høj varme
På primus -> lidt under halv effekt
På gasblus -> start lige over vågeblus og justér løbende. Forvent at varmen, ved gas, generelt skal være væsentligt lavere end du umiddelbart tror.

https://youtube.com/watch?v=GL4p-181-IU

Når du bruger ovnen til brød og kage, der kan hæve under tilberedningen, kan den fyldes halvt op. Andet mad, der ikke hæver, kan fyldes i formen op til et par centimeter under kanten – og med STYYL ristene kan du komme et lag mere på.

Bruger du silikoneformene, der kan tilkøbes som ekstra udstyr, behøver du ikke smøre formen før brug. Bruger du ovnen uden silikoneform, bør du altid smøre din form grundigt og ved bagning også drysse den med rasp, havregryn eller lignende, før dejen placeres i formen.

Hvad har du brug for af tilbehør?

Til din ovn kan tilkøbes flere dele, men alt du behøver for at komme godt i gang er ovnen – og silikoneforme, hvis du spørger mig. De letter rengøringen betydeligt.

Omnia har lavet en rist til ovnen, denne kan bruges til at varme brød på, bake-off eller andet, som kun kræver lidt varme. Du kan også dampe grøntsager, fisk og lignende ved at have vand under risten.

SpejderGEAR har fået lavet en rist der hedder STYYL, med den kan du stege kød, lave sprøde nuggets og fiskefileter, eller du kan bage småkager, scones eller lave kylling med det sprødeste skind – den er blevet en helt uundværlig ting i mit van-køkken. Du finder STYYL ristene her.

Muffin formene er geniale til små lækre portionsanrettede muffins, de er gode til færdiglavet croissant dej og de er fantastiske til at varme mange små retter på én gang, f.eks. til en lille tapas med et godt glas vin. På bundlinjen, en omniaovn og et par silikoneforme er alt du behøver for at starte ud, men bliver du lige så bidt af omniaen som jeg er det, ja så forbered dig på STYYL-riste, bæretaske, flere silikoneforme og riste.

Og nu sidder du måske allerede og tænker på vægten!

500 gram. Et halvt kilo. Eller én gennemsnitlig flaske vin – drik vinen og tag omniaen med, så går vægten sikkert op 😉

Har du spørgsmål, eller er usikker på hvordan du kommer godt i gang med ovnen, så er der rig mulighed for hjælp til alle spørgsmålene i Facebook gruppen Omnia opskrifter, tips & tricks og mangler du opskrifter kan du finde lidt her.

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar