Ayo Hansen, irland

Guide til nordirland

Jeg er nu kørt fra Belfast Internationale lufthavn, hvor jeg hentede C, og videre til det nordligste af Nordirland – følg med og gem dine favoritspots undervejs. Torsdag morgen, ankom jeg med Stena Lines færge fra Stranraer i Skotland, til Belfast i Irland. Det vippede en smule, men overfarten tager bare to timer og femten minutter. Dermed er den hurtigt klaret. Jeg var med en tidlig morgenfærge og havde håbet på en smuk solopgang – i stedet fik jeg masser af regn.

Du kan læse om første del af Irlands turen ved at trykke her!

I lufthavnen er det lidt specielt. Lad mig blot med det samme sige: Du skal have is i maven. Køre ind hvor der står det kun er for biler under 2,10 meter og så ellers ignorere alt trang til at vende om. På den måde ankommer du, efter lidt skarpe sving, til lufthavnens pick-up sted. Smid et pund i maskinen og bommen åbner og du kan igen køre ud. Uden at møde de famøse 2,10 meters maksimum højde. Heldigvis.

Seværdigheder

Jeg har læst en del Irlands bøger den sidste tid, og har på den måde lavet et overblik over det jeg gerne vil se på turen, I oversigten herunder kan du se lidt blandet fra nedenstående seværdigheder.

Giant’s Causeway – dette spektakulære landskab, som er en del UNESCOS verdensarvsliste, er blevet til for mange millioner af år siden. Mere nøjagtigt 50-60 millioner af år siden.

Basaltlavaen blev under afkølingen knækket i de symmetriske mønstre vi i dag ser på stranden. Resultatet er et af de mest specielle naturfænomener, der kan opleves i verden – kom med helt tæt på de mere end 40.000 sten man gennem årene har tiltroet både kæmper og guder ved at se vores YouTube video her!

Bregagh Road – denne smukke allé fører ned til det Georgianske palæ, Gracehill House, bygget og plantet af Stuart familien i deres storhedstid.

I dag er alléen nok bedst kendt fra tv-serien Game of Thrones, hvor alléen spiller en rolle da Arya Stark flygter efter mordet på hendes far. Alléen er flere hundrede år gammel, og desværre er den i dag også i forfald, flere træer er knækket og andre er der skåret i af turister der lige ville sætte deres spor.

Monument Road. På en høj, med en storslået udsigt, strækker dette kæmpe monument sig op mod himlen. Personligt var jeg dog, ærligt talt, mest optaget af udsigten over byen og omgivelserne.

Det tager omkring en halv time at nå toppen fra Belfast’s bymidte – og det er hele turen værd af de små gader og rundt i de skarpe sving.

Med færgen tager det lige omkring 40 minutter at nå Rathlin Island, fra Ballycastle, for at se søpapegøjerne der hvert år slår sig ned i området fra april til juli.

Der findes mange myter og fortællinger om Rathlin Island, men den mest kende er nok denne om Robert the Bruce. I 1306, søgte den skotskte konge tilflugt på øen, og her så han en edderkop der igen og igen byggede sit net over et hul. Til sidst lykkedes det edderkoppen, og dette inspirerede kongen til at rejse hjem til Skotland hvor han genvandt kronen og sit land.

Carrick-A-Rede – hængebroen der er blevet til, efter et reb i mere end 150 år har ført de lokale fiskere frem og tilbage mellem klippeformationerne der rager 24 meter op i vejret. Fiskerne har fisket ved Carrick-A-Rede i mere end 250 år – rebet er dog blevet erstattet af en hængebro.

Broen var desværre afspærret da vi var der, hvorfor vi måtte nøjes med at se den på afstand. Du kan følge med i åbningstiderne her.

Fair Head. Denne fem kilometer lange gigant-klippe der strækker sig langt ud i havet, er ét af Irlands absolut bedste klatredestinationer. Den måler op til 196 meter i højden. 

Du når frem til Fair Head, eller An Bhinn Mhór som det hedder på Gælisk, ved at følge den smukke rute Torr der følger kystens skarpe kurver indtil du ankommer til Fair Head. 

Dunluce Castle er et af de mest fotogene slotsruiner i Irland, og er dateret til det 16 og 16 århundrede. Ruinerne bærer vidne om, at slottet har levet en omtumlet tilværelse på den dramatiske kystlinje i den nordlige region Antrim.

MacQuillan familien havde slottet omkring år 1500, hvorfra de tidligste skrifter om Dunluce Castle er dateret. Slottet har været i ejerskab af blandt andre McQuillan og MacDonnel klanerne.

Planlægger du tur til Nordirland, så se med her

Hver gang jeg deler noget om et sted jeg har besøgt, uanset om det er i Danmark eller udlandet, er der flere der spørger efter destinationer, derfor har jeg denne gang lavet et kort der gør det muligt for dig som læser med, at se lidt af de steder vi kører, hvad vi ser og hvor vi sover. Kortet er også perfekt til planlægningen af din egen rejse til Irlands vestkyst.

Placeringerne på kortet er inddelt på følgende måde:

  • Seværdigheder er markeret med grøn
  • Overnatning med orange
  • Transport som f.eks. færge med blå
  • Servicestation som f.eks. påfyldning af vand med gul

Læs mere under kortet

Kan du bruge kortet?

For mig er det nyt, med det her kort, men jeg har endelig fundet ud af at lave det og bruger en del tid på at gøre det – men måske er det slet ikke brugbart? Hvad tænker du, er det noget du kan/vil gøre brug af – måske ikke lige i Nordirland, men så et andet sted? Min tanke er, at lave disse kort alle de steder vi kører hen – på den måde kan mange flere, forhåbentlig, få glæde af de steder vi finder frem til.


Så hvad siger du, er det en god idé eller i virkeligheden ret lige meget? Skriv gerne en kommentar med hvad du tænker.

Du kan læse første del om Irlands turen her!

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar