Game of Thrones, Irland, Ireland, Ayo Hansen, Karmann Dexter

Guide til the Wild Atlantic Way – Irland

Wild Atlantic Way i Irland har længe været en drøm, og nu er den i fuld gang med at blive opfyldt. Altså drømmen. For i øjeblikket kører vi ned lands Irlands vilde vestkyst og kører på the Wild Atlantic Way der strækker sig 2500 kilometer gennem nogle af Irlands absolut smukkeste landskaber. Måske kender du allerede vejen, ellers kommer der herunder min introduktion til den.

Fanad Head Lighthouse

Ikke langt fra Malin Head, som er Irlands nordligste punkt, befinder sig et yderst fotogent fyrtårn beliggende i den smukkest tænkelige natur. Selvfølgelig måtte vi også derud en tur.

Placeret midt mellem idylliske Lough Swilly og Mulroy Bay, er Fanad Lighthouse blevet stemt ind til, at være et af verdens absolut smukkest beliggende fyrtårne.

Kører du af the Wild Atlantic Way fra nord mod syd, som vi har gjort det, befinder Fanad Lighthouse sig som et af de første spots på turen. Jeg hoppede delvist over og delvist under en pigtråd og gik ud på den tange som snor sig ud modsat fyrtårnet – og hvilket spektakulært syn det var.

Området er kendt for at blive besøgt af hvaler, delfiner og marsvin, ligesom her findes et helt sensationelt scenarisk landskab. Fanad Lighthouse kom til, efter skibet HMS Saldanha sank i 1811 ud for kysten, og blev taget i brug 17 marts 1817. Siden 1983 har fyrtårnet været automatiseret.

Silver Beach

Silver Beach er en hesteskoformet strand, beliggende ved Malin Bay. Stranden er hvid, naturen vild og stilheden storslået. Har du et øjeblik, vil du elske det her sted. Jeg kan dog ikke anbefale en overnatning på parkeringspladsen – end ikke med højderegulering af camperen er det muligt at holde i water.

Slieve League, Bunglass

Slieve League, også kaldet Sliabh Liag, er ikke alene den højste sø-klippe på the wild atlantic way men i hele Europa.

Fra Sliabh Liagh er det muligt at opleve nogle af de bedste udsigter over Atlanterhavet fra Sligo bjergene og Donegal bugten. Du får den bedste oplevelse, siges der, ved at efterlade bilen og gå ud til klipperne. Da jeg var der, var det ikke et reelt valg, da man havde spærret vejen for kørsel og til gengæld inkasserede 5 euro for to timers parkering i området.

I mere end tusinde år, har denne tur været en del af en kristen pilgrimsrejse og det siges at bjergene er hellige og pilgrimmene kommer for at værdsætte deres kulturelle arv. Man forstår let fascinationen, Bunglass klippeflade rejser sig mere end 600 meter over det brusende hav, der med stor voldsomhed slår ind mod klipperne langt under mig.

Det anbefales, at kun meget erfarne vandrere begiver sig ud på turen længere væk end til udsigtspunktet.

Donegal

I det nordvestlige Irland finder du byen Donegal, og dét gjorde vi altså også. Her parkerede jeg ved en lille flod, eller måske nærmere å, på en betalingsparkeringsplads og gik op i byen 5 minutter væk. Donegal er vært for et helt område, kaldet Diamond, som byder på gode lokale pubber med gode lokale øl – så der endte vi med øl og fish & chips.

Rigtig skønt besøg hvor jeg fik noget af den lokale irske feel – stemningen var i top og det samme var den live-musik der spillede allerede fra klokken 21. Til gengæld var det lidt køligt i bilen, da fyret drillede, så jeg krøb langt ned under dynen indtil jeg fik det fixet dagen efter.

Moyne Abbey

Efter et besøg i et tangbad i Strandhill og kørte jeg ud til Moyne Abbey – en virkelig vild oplevelse af en utroligt velbevaret ruin.

Moyne Abbey blev grundlagt før året 1455 af McWilliam Bourke familien som et franciskanerkloster og indviet i 1462. Klosteret blev brændt af Sir Richard Bingham, Elizabeth 1 af Englands guvernør i 1590 i en form for reformistisk iver. Det menes dog at munkene fortsatte med at bo der helt indtil omkring 1800.

Klosteret er bygget i en sen irsk-gotisk stil og består i dag af omfattende ruiner med både kirke, husbygninger omkring klosteret. Adgangen til ruinen er meget mangelfuld, og man er aldrig rigtigt i tvivl om at naboerne helst er fri. Der blev forceret både stendiger, græssene dyr, pigtråd og vandløb i jagten på at se klosteret – det var alle anstrengelserne værd.

Knock

Knock er en mindre landsby beliggende i Mayo området af Irland, og den del er der jo som sådan intet særegent ved. Det bemærkelsesværdige er, at byen hvert år får besøg af omkring 1,5 millioner pilgrimme, har fået anlagt egen international lufthavn og har ikke blot én men hele fem kirker.

Den 21. august 1879 så 15 vidner, i forskellige aldre og af forskellig stand, det syn der den dag i dag driver de mange katolikker til stedet. Synet bestod i at de så Jomfru Maria, Sankt Joseph, Sankt Johannes og Jesus som det lille lam. I dag er Knock helligdommen godkendt af den katolske kirke og der kan hentes helligt vand, bedes og syge valfarter til stedet i håbet om et mirakel der kan kurere dem.

I Knock fandt jeg ikke én eneste parkering på Park4Night, til gengæld var der masser af parkeringspladser og dermed rig mulighed for en overnatning. Så kig bare forbi byen i din camper – her er også plads til dig 🙂

Connemara

Connemara er nok det smukkeste landskab, jeg har set i Irland, her vokser drømmene vildt i den til tider barske natur. Connemara afgrænses af Atlanterhavet til den ene side og den smukkeste natur mod den anden. County Galway, som området også hedder, er berømt for sit vilde terræn og de bløde farver. Som dansker er det let at lade tankerne lede hen på det berømte skagenslys på denne del af wild atlantic way.

I Connemara Nationalpark finder du rustfarvede moser, polerede gråblå søer, koralstrande, sandbugter, tørveproduktion og gamle huse bygget af de smukkeste sten fundet i området. De små havne i bugterne er i konstant forandring fra det brusende Atlanterhav. Menneskene er venlige, de lokale pubs er indbydende og maden er præcis som god mad skal være.

Her tales de gamle dialekter oftere end de nye, man værner om fortiden, historien og charmen ved det gamle. Connemaraponyerne lever i bedste stil i de vilde landskaber og traditionerne holdes i hævd.

I Connemara sætter man traditionerne højt, uanset om det er maden på tallerkenen, musikken i gaderne eller øllen i kruset på den lokale pub, så er det fyldt med kulturarv og gode historier. I Connemara taler man irsk, mere end engelsk, og det høres tydeligt på sproget når man kommer rundt.

Galway har en stærk tradition for søfart og sea-food er langt det mest udbredte på menu-kortene. Særligt røget fisk er en specialitet, og her kan du f.eks. besøge Connemara Smokehouse til en rundvisning.

Er du mere til pubs og live musik er den slags let at finde rundt på de små lokale steder, hvor du ofte også kan få en bid mad undervejs. Connemara er alt hvad et mad & drikkeglad hjerte kan begære – og lidt til.

Info om brug af det interaktive kort

  • Seværdigheder er markeret med grøn
  • Overnatning med orange
  • Transport som f.eks. færge med blå
  • Servicestation som f.eks. påfyldning af vand med gul

Egen eller lejet camper af the Wild Atlantic Way i Irland?

Uanset om du har din egen camper, og kører i den fra Danmark, eller om du mere er til at leje en camper i Irland, for at køre the wild atlantic way, så er mulighederne legio. De her tre selskaber er dem vi har set allerflest leje-biler fra, og derfor er det dem jeg har taget med i denne liste. Det bygger dermed ikke på egen erfaring, da jeg er kørt herover i min Karmann Dexter campervan fra Danmark af.

West Coast Campervans

Bunk Campers

Indie Campers

Har du lyst til at læse mere om vores Irlandstur kan du gøre det her, og vil du hellere læse mere om the Wild Atlantic Way kan du gøre det her!

Det var alt for denne gang, tak fordi du læste med.

Forrige indlæg Næste indlæg

3 Kommentarer

  • Reply James Anthony Nolan 17. april 2022 at 18:46

    Hi Ayo
    Det er rigtige dejlig at føgle jer på turen Irland. Jeg tænker på var det ikke mening at starte måske rosslare og køre op mod Belfast og så med færge til Skotland .fordi waterford , so Cork ring of Kerry , osv ?.
    Forsat rigtige god tur.
    Kh
    James

    • Reply Ayo Hansen 17. april 2022 at 19:59

      Hej James, tak for din kommentar 🙂 jeg tror sagtens man kan tage turen den vej du nævner, måske endda med fordel. Vi er kørt denne vej, da Charlotte skal med et fly hjem hvorefter jeg fortsætter alene.

      Hilsen Ayo

  • Reply Änglaholm, nordvestlige Skåne - Home is where I park 12. september 2022 at 13:24

    […] Efter en dejlig morgenmad på Klitterhus, kørte vi via Änglaholm til Vejbystrand Havn. Det er en køretur på bare 16 kilometer, hvilket giver dig god tid til at nyde naturen, byen og den gode stemning. På Vejbystrand havn finder du en fin lille autocamper parkering, med plads til 4 campere og udsigt til den lille havn. Men hvad der i virkeligheden nok er det største plus, er at det fantastisk hyggelige spisested Strandhugget der er placeret lige overfor parkeringen – her er altså ingen undskyldninger for ikke at nyde både god mad og et glas vin, eller tre, for du behøver ikke at køre videre efterfølgende. Jeg elsker seriøst overnatning på den måde, og fik især smag for det på min tur rundt i Irland, England & Skotland i foråret hvor pubberne rigtig tit har mulighed for overnatning efter et måltid mad – du kan læse mere her. […]

  • Skriv en kommentar