Guide til Orkneyøerne

Tag med på tur til Orkneyøerne, her kan du læse mere om hvad du kan opleve og hvad du helt sikkert ikke må snyde dig selv for. I kortet kan du også finde steder at fricampe på øerne. Det hele emmer af årtusinders historie og velbevarede monumenter og bopladser. Skotland er meget mere end NC500 og det skotske højland, for gemt helt oppe i den nordligste del af landet befinder Orkneyøerne sig ude i Nordsøen. Her finder du fantastisk sceneri, imponerende dyreliv, smukke vandreruter og imponerende bygningsværker, der er mere end 5000 år gamle. Er du til historie er dette også stedet, under WW2 var Orkneyøerne en vigtig brik for England og det kan stadig ses rundt om.

Her er lidt en blanding, du har fornemmelsen af at være virkelig langt mod nord, ja nærmest i Norge, og alligevel er man aldrig i tvivl om, at man stadig er i Skotland. Selv flaget på Orkneyøerne kan få én til at tro man er i Norge, da den eneste forskel er en gul streg i stedet for en hvid i flaget.

Er du vild med Vikinger, ja så er Orkneyøerne nærmest selvskrevet. Neolitiske stenmonumenter der konkurrerer med Stonehenge i alder, gåture langs de smukke forrevne kyststrækninger, sæler der boltrer sig i vandet og slikker sol på stenene. Lunderne, eller søpapegøjer som de også kaldes, på klipperne og har du smag for whisky er Highland Park destilleriet et besøg værd.

Hvis du vil læse mere om mit besøg i Skotland, kan du gøre det her.

Puffins fra Pixabay.

Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Orkney Islands?

Det siges at Orkneyøerne er bedst at besøge mellem slut maj og slut august, men der er intet der hindrer dig i at besøge øerne tidligere eller senere på året. Det skulle da lige være vejret, men det kan vise sig fra alle sider, uanset årstiden så husk det varme tøj og de mange lag. Jeg sejlede over til Orkney Islands den 1 maj 2022, og det var en virkelig kold fornøjelse. Tågen lå tungt og vinden var ret heftig, alligevel var det en fantastisk smuk tur og oplevelse at være på øerne. Vejret ændrede sig hurtigt, om end vinden vedblev at være.

Færgeoverfart med eller uden bil

Fra John O’Groats er der arrangerede busture til Orkneyøerne (79£ for en heldagstur) hvor alt er inkluderet – færge, entre & bus. Her tager færgeoverfarten ca. 45 minutter og der er en god stor parkeringsplads umiddelbart ved siden af færgen.

Vil du tage bilen med, så kan du sejle fra Aberdeen til Kirkwall (ca. 6 timers overfart) eller fra Scrabster til Stromness (ca. 1,5 timers overfart) og der er masser af gode steder at overnatte på Orkneyøerne – uanset om du er til fricamping eller camping.

Oplevelser & seværdigheder på Orkneyøerne

Kirkwall

Kirkwall er Orkneyøernes største by. Her finder du blandt andet den gamle smukke Sct. Magnus Cathedral fra det 12 århundrede, unikke håndlavede smykker inspireret af det nordiske og hjemmestrikkede trøjer, huer og vanter af Orkney uld. En virkelig fin by at gå på opdagelse i. Og her kan du også finde mad, den lokale is med noget der minder om 1000 kalorier og kigge på et rigt udvalg af håndarbejdsbutikker.

Skara Brae

Skara Brae var den virkelige årsag til mit besøg på Orkneyøerne. Denne tidlige stenalderlandsby dateret tilbage til mere end 5000 år siden. Dette forhistoriske bygningsværk fortæller om et samfund her på den yderste kant af øerne, helt præcist på Mainland, og med storslået udsigt mod vandet, og rig mulighed for fiskeri.

I min barndom (og ungdom) deltog jeg i levendegørelsen på Hjerl Hede og har en vis forkærlighed for stenalderen, så at se Skara Brae var virkelig en stor oplevelse for mig. Stedet er utroligt velbevaret, da det har været dækket til af sand og først kom til syne efter en voldsom storm tilbage i 1850.

Bopladsen har været beboet omkring ca. 3100 f.Kr. og igen ca. 2500 f.Kr. og er et ret stort kompleks bestående af 6 huse, der er forbundet med hinanden via korridorer. Flere af de tykke vægge og møbler, som f.eks. reoler, bygget af sten er bevaret. Der er også fundet potter og ben, samt spor af rød maling. Udgravningen har vist at man har holdt kvæg og får og også har spist fisk, planter og vildt.

Man har i forbindelse med bopladsen bygget en kopi af et af husene, dette giver en rigtig god fornemmelse for stedets størrelse, rumfordelingen og er en helt unik oplevelse. Ruinerne af bopladsen er opført på UNESCO’s Verdensarvsliste (1999). Dét her sted er så storslået at du virkelig ikke må snyde dig selv for det.

Ring of Brodgar

Ikke langt fra Skara Brae finder du noget der er ældre end både pyramiderne og Stonehenge, nemlig Ring of Brodgar. Det er ét af de mest fascinerende seværdigheder jeg har oplevet, virkelig vildt og enormt storslået. En cirkel bestående af 27 oprejse sten, dateret til omkring år 2500 f.Kr. Den dag i dag, er det stadig en gåde for arkæologerne, hvad formålet med dette monument mon var, men man regner med at der engang har været mere end 60 sten. For mig er gåden: Hvordan gjorde de det? Flyttede alle disse tonstunge sten for derefter at rejse dem på højkant? Stencirklen Ring of Brodgar er den største af to stencirkler i området – den måler over 100 meter i diameter. Du kan læse meget mere om Ring of Brodgar via linket her.

Standing Stones

I dag består Standing Stone af 4 sten med en imponerende højde på op til 6 meter. De står i en (halv)cirkel der engang havde 12 sten, men med tiden er området blevet ændret. Stedet er en del af Heart of Neolithic Orkney World Heritage Site og er en af flere rituelle pladser ligesom der også findes bopladser i området. Alt sammen bygget for mere end 5000 år siden.

The Italian Chapel

I 1942 ankom 550 italienske krigsfanger til Orkneyøerne, og da øerne ikke er så lette at komme fra, overbeviste fangerne deres lejrkommanderende om, at de skulle have lov at bygge et kapel. Herfra kunne de tilbede deres Gud og ud af ganske få midler, men imponerende håndværksmæssigt snilde er der kommet et fantastisk smukt kunstværk, som du i dag kan opleve på Orkney.

Fun facts

  • Orkneyøerne består af omkring 70 øer, hvoraf 20 er beboet. Den primære økonomi er landbrug med græs, der skæres op til 4 gange årligt, hvilket lader sig gøre grundet det megen nedbør. Ellers er det får og kvæg. Til sammenligning kan det siges, at øerne har 100.000 stykker kvæg og knap 22.000 mennesker.
  • Indtil 1952 var Orkneyøerne landets største ægproducent, men en orkan med vindstød af mere end 130 miles ramte og blæste næsten alle høns væk, og efterfølgende opgav man at genoprette skaderne.
  • Vindstyrker med mere end 100 miles pr. hour sker gerne en gang om måneden og vejret er meget vådt og ustadigt. Den anden største industri er turisme, der er cirka en halv million mennesker der hvert år besøger øerne. Tidligere var fiskeri også stort, men med de nye fiskekvoter er det ikke længere rentabelt og er dermed blevet markant formindsket.
  • Orkneyøerne er nærmere den arktiske cirkel end London.
  • Hele 15 % af verdens sælbestand befinder sig omkring Orkneyøerne og her er derfor rig mulighed for sæl-underholdning.
  • Orkney er indehavere af verdens korteste flyrute. Den tager 1, 5 minut at flyve og går fra Westray til Papa Westray – flyver du den får du et certifikat på det.

Destinationskort til Orkneyøerne

  • Seværdigheder er markeret med grøn
  • Overnatning med orange
  • Transport som f.eks. færge med blå
  • Servicestation og betalingspladser med gul

Kortet opdateres løbende med nye destinationer og lande.

Hvis du har lyst, kan du også se mere fra min tur til Smoo Cave her på YouTube.

Hvordan rejser jeg?

Jeg er så heldig at have et samarbejde med Autocamp i Låsby, og jeg rejser i en helt vidunderlig Karmann Dexter campervan på 6 meter – du kan læse meget mere om min bil her. Og har du lyst til at se andre Karmann by Eura modeller, kan du gøre det her.

Dét var alt for denne gang, jeg håber I får fornøjelse af det 🙂

Hilsen Ayo

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar