Ayo Hansen - foto: Casper Dalhoff

Guide til seværdigheder & fricamping i Wales

Jeg er nu ankommet til Wales, efter at have besøgt Orkneyøerne, hvilket jeg bestemt ikke fortrød, og er i fuld gang med at udforske – både seværdigheder, natur, ruiner og mad.

En ting jeg for tiden mærker, ligesom alle andre, er inflationen, de stigende priser, og hvordan Putins vanvid udfordrer ting. Jeg har hele livet drømt om, at besøge Shetlandsøerne, men måtte desværre sande at min økonomi ikke rakte, og sådan er der flere ting som må tilpasses hvad end for en situation det nu ér vi befinder os i.

På dén måde ændrede Shetlandsøerne sig til Orkneyøerne og en zig-zag tur gennem England ændrede sig til et enkelt køren på tværs og over til Wales. Sådan er det når livet sker.

Du kan læse mere om Orkneyøerne her.

Ayo Hansen, Karmann Dexter, Autocamp.dk, Home is where I park

//Reklame
Jeg har et samarbejde med Autocamp i Låsby, og da der er linket til dem nedenfor, skriver jeg her Reklame – du kan læse mere om min reklamepolitik ved at trykke her, og ellers kan du blot være forvisset om, at ethvert ord der kommer her på siden er mit 🙂

Hvad koster det?

Dieselpriserne er høje, de svinger mellem cirka 16,5 og 18,5 dkr., lidt afhængigt af hvor langt ude på landet jeg er. Stort set alle steder, hvor der er seværdigheder, koster parkeringen mellem 40 og 80 dkr. for 2-4 timer. Uanset om det er en seværdighed der har entre eller ej. Det virker, umiddelbart, som lidt af en pengemaskine man har gang i. Derudover er England nok det land med allerflest forbudsskilte jeg har besøgt. Nogensinde.

Overnatning forbudt er (næsten)standard, og selv på helt små afsidesliggende parkeringspladser, langt ude på landet og uden naboer, er de opsat. Det udfordrer lidt mulighederne, men heldigvis er der steder at finde med lidt tålmodighed og søgen rundt – du kan se lidt af de steder, jeg har haft succes med at overnatte via kortet længere nede.

Du kan læse mere om min økonomi, når jeg rejser, her.

Selvom der er flere ´forbudsskilte´, er det blevet nemmere

Hvordan kan det mon hænge sammen, at der er flere forbudsskilte men alligevel er det blevet nemmere? Dét skal jeg sige dig, det er blevet langt nemmere for mig i Karmann’en. Fordi jeg har mere strøm, større køleskab – og dermed bedre ressourcer til at køre længere væk. Fra mennesker, naboer og forbudsskilte. Så det gør jeg. I høj grad. Og det virker, for jeg fricamper stadig allermest.

Du kan læse mere om bilen jeg kører i her.

Anbefalinger til seværdigheder & smukke steder i Wales

Herunder har jeg samlet lidt af de steder som har fascineret og bjergtaget mig. Ikke alle, men enkelte, særligt udvalgte. Har du lyst til, at se flere og andre steder, kan du se dem i kortet længere nede på siden, hvor jeg har samlet det meste.

Pontcysylllte Viadukt

I Wales finder du broen med det walisiske navn Pont – ker – sulth – tay, der betyder “broen der forbinder” er en del af UNESCO’s verdensarvsliste – du kan læse mere her. Udover broen, som i sig selv er et besøg værd, finder du knap 18 kilometer kanaler der forbinder det hele via akvædukter, tunneller og viadukter.

Tager du med en af kanalbådene, vil du opleve en fantastisk rig natur, smukke bebyggelser og flere broer og tunneller på turen rundt i Llangollen og omegn. Du kan se kortet herover.

Jeg er utroligt fascineret af de gamle broer, de store buer og vel egentlig bare, bygningsværkerne i sig selv. Hver gang jeg har en chance for at besøge endnu en smuk bro, må jeg tage den – og denne var ingen undtagelse.

Snowdonia Nationalpark

Snowdonia er en fantastisk bjergrig nationalpark, beliggende i det nordvestlige Wales. Her taler mere end 55 % sproget walisisk og der bor omkring 26.000 mennesker i selve nationalparken. Er du vild med at køre langt, så er Snowdonia også stedet – her er mere end 2000 kilometer vej at boltre sig på.

Det er ikke alt for ofte, at jeg for alvor tænker over savnet til det jeg kunne engang, men som jeg ikke kan længere, men Snowdonia fik mig virkelig til at savne at kunne vandre 30 kilometer eller mere. Det skal dog ikke afholde mig fra, at dele et godt fif med dig – og det er denne hjemmeside, hvor du kan planlægge dine ruter og finde inspiration til steder at se, parkere, måder at beskytte naturen og parken på, og meget, meget mere.

Byer på min vej

Jeg elsker de gamle originale huse. Den slags der fortæller en historie, hvor jeg kan se der er liv levet. Skotland, Irland og England er alle fyldt med den type huse, ind imellem de mere moderne som (desværre) også dukker frem. Her er lidt af mine hus-forelskelser.

Naturen i & omkring Wales

Naturen i Wales, og i hele UK, er fuldstændigt bjergtagende. Det ene smukke landskab efterfølges af det næste – og sådan bliver det bare ved. Og præcis dét, arbejder man ihærdigt på at bibeholde.

216 Wildlife Trust natur reservater, 11 RSPB reservater, 4,122 kvadratkilometer Nationalpark, Wales har en imponerende kyststrækning på 1400 kilometer, ældgamle skove, søer, floder og uendelige åbne vidder.

Er du interesseret i, at vide mere om Wales og naturen, kan jeg anbefale at starte ved Nature & Wildlife Trust – de gør et enormt stykke arbejde, sådan at du, jeg og alle andre kan nyde naturen nu og også i fremtiden.

Tintern Abbey

Jeg har endnu ikke besøgt Tintern Abbey, men det er højt på min liste over must-sees her i Wales. Billedet er lånt fra deres side – du kan læse mere om stedet her.

Interaktivt kort med seværdigheder & overnatningssteder

Herunder finder du det tidligere omtalte kort. Det indeholder seværdigheder, overnatning, forskellige servicestationer og alternativ transport (eksempelvis færge). Tidligere lavet jeg altid et nyt kort til hvert land, men jeg har besluttet mig for i stedet at samle det hele i ét – og derfor er det (endnu) ikke fuldstændigt opdateret med f.eks. min østeuroparejse – de kort kan du finde i de forskellige opslag fra den tur ved at trykke her.

Sådan bruger du kortet

  • Seværdigheder er markeret med grøn
  • Overnatning med orange
  • Transport som f.eks. færge med blå
  • Servicestation og betalingspladser med gul

Kan du lide & bruge hvad du læser?

I øjeblikket rammes vi alle på økonomien, det gør jeg også, og jeg håber derfor at du vil hjælpe, ved at dele på din profil, i de forskellige – relevante, selvfølgelig – grupper du er medlem af. Og, tak fordi du er her – uanset om du deler eller ej, så vid, at jeg sætter pris på det hele.

Kh Ayo

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar