Turen går til Vejle

Vejle charmerede sig for længe siden ind i mit hjerte, og nu har jeg endelig haft god tid til at kigge nærmere på byen og dens smukke omgivelser. Her er mine 10 gode grunde til, at Vejle har vundet en plads på listen over mine yndlingsbyer i Danmark. Og 10 gode grunde til at du bør lægge vejen forbi Vejle i din camper


Kender du det? Nogle byer elsker man nærmest allerede inden, man har besøgt dem og andre kræver lidt mere research, før man forelsker sig og finder ud af, hvad der gør præcis den by til en mindeværdig oplevelse. Vejle er noget særligt, alligevel har den altid bare været byen jeg kørte igennem. Eller måske nærmere over, når jeg krydsede Vejlefjord broen alt imens jeg forsøgte at se de bølgende huse undervejs. Jeg vidste altså stort set intet om byen, da jeg første gang kørte ind i den, alligevel blev jeg hurtigt forelsket i dens charmerende gågade og hyggelige spisesteder. Jeg har derfor samlet en række gode grunde og fif til et besøg i Vejle herunder.

Historien om Vejle

Bynavnet Vejle er nævnt første gang i 1256, men Vejles historie menes at være af noget ældre dato og blev anlagt ved et vadested over åen omkring år 1100. Det første købstadsprivilegium blev givet i 1327 så Vejle er altså en købstad med efterhånden mange år bag sig.

I 1868 blev Vejle til en stationsby, da den er placeret på strækningen mellem Fredericia og Aarhus, og i kølvandet på dette opstod de store industriområder og heden vest for byen blev opdyrket og byen udvidede sig betragteligt.

Indbyggertallet er i dag omkring 58.000 personer og byen tænker ret grønt og alternativt, hvilket er lækkert.

Dyrehaven

Når du er i Vejle er en tur i den smukke dyrehave nærmest et must. Uanset årstiden, er det et vidunderligt sted til en tur i skoven, i efteråret og vinteren, hvor træerne har smidt bladene er der tilmed en helt unik udsigt til Vejlefjord broen, bølge husene og fjordens smukke vand.

Bølgen & Havnen

Bølgen, som er 5 bygninger med beboelse, har en storslået placering ved Skyttehusbugten lige ned til Vejle Fjord og lystbådehavnen. Det er også i dette område man har placeret Vejles Autocamperplads, den kan du læse mere om længere nede.

Bygningen er designet af den anerkendte tegnestue Henning Larsen Architects, som bl.a. står bag Operaen i København, Moesgaard Museum og Harpa i Reykjavik. Bølgen har modtaget flere prestigefyldte priser for sin arkitektur, bl.a. Civic Trust Award og LEAF Award og er kåret som Årets Boligbyggeri i 2009. Bølgen startede med at være 3 huse før finanskrisen ramte, efterfølgende er der så tilføjet to huse mere. Bygningen er på så mange måder en invitation til at gøre op med det ordinære. Det er et stemningsbillede. En følelse. En livsstil. Et dristigt arkitektonisk løfte om et liv i balance og mennesker i bevægelse. Du har sikkert, ligesom jeg, spejdet efter det når du har kørt over Vejlefjord broen, men hvad med at komme helt tæt på? Du kan parkere lige ved bygningen og måske er du heldig at vandet er stille og du kan fange spejlbilledet i vandets overflade – smukt er det.

Syvårssøerne i Frederikshåb plantage

Syvårssøerne har fået deres navn af den simple grund, at de ikke altid er der. Fra gammel tid har man bemærket, at søerne dukkede op ca. hvert syvende år og forsvinder med højden på grundvandet. Og selv om store mængder nedbør får grundvandet til at stige, er det ikke ensbetydende med svulmende søer. Grundvandsspejlet har sine egne “bakker og dale”, og derfor er Syvårssøerne ganske uforudsigelige,

Du finder parkeringspladsen her!

Bindeballe Købmandsgård

I september 1897 da Vejle- Vandel jernbanen blev etableret åbnede Jeppe Kristensen købmandsforretningen i Bindeballe, i troen på, at hvor der er en jernbane er der også mennesker. I 1973 overtog Maja og Renholdt Jensen den gamle købmandsgård og førte stedet tilbage til svundne tider. De fremfandt gamle diske og andet inventar fra loftet og indrettede stedet som det står den dag i dag, og jeg må være ærlig, det er som at komme hjem til barndommen at træde ind i den fine købmandsgård.

I dag kan du ikke blot handle i den gamle købmandsgård men også gå på opdagelse i museet, drikke kaffe i kaffehuset og overnatte på stedet i en af deres hytter eller shelters – eller på deres autocamperplads til den nette sum af 50 dkr. + 30 dkr hvis du også har brug for strøm.

Du kan læse meget mere om Bindeballe Købmandsgård her og hvis du har lyst til at læse mere om det der 1888 jeg kommer fra, så kan du gøre det her.

Tirsbæk Strand

Tirsbæk strand, ikke langt fra Vejle, er ét af mine favoritspots i trekantsområdet. Her er den sødeste kioskejer, den dejligste badestrand og/eller mulighed for at bade fra broen af og sidst, men absolut ikke mindst, er det muligt at holde for natten uden at genere andre – kør om bagved kiosken, på den måde er du ikke til gene og du oplever ikke nævneværdig støj på noget tid af døgnet.

Når jeg er i Tirsbæk skal jeg altid lige ud at bade, uanset årstiden, og jeg har efterhånden mødt en del skønne vejle-gensere i og omkring broen til en frisk svømmetur, gode fif om området og i det hele taget bare hygge på højt plan. Kig forbi hvis du er på de kanter.

Økolariet

Kommer du til Vejle, alene, med dine børn eller børnebørn, så må du ikke snyde dig selv for en tur i Økolariet. Her handler det hele om bæredygtighed og du kan blive klogere på konsekvenserne ved vores forbrug, plastik i verdenshavene, livet i skovene, genbrug og mange andre ting. Udstillingerne er bygget op på en måde, sådan at selv mindre børn vil finde det fornøjeligt med ting at røre ved og undersøge – alt imens de voksne kan blive klogere på hvordan vi alle sammen kan gøre en forskel i vores hverdag. Mine varmeste anbefalinger.

Du kan læse meget mere om Danmarks klimaindsats her!

Fortsættes efter galleriet

Kulturmuseet Spinderihallen

Spinderihallerne er til for mennesker og er en oplevelse, du mærker så snart du træder ind i huset. Her er udstillinger, events, kulturmuseum og mange andre ting – et besøg værd. Du kan læse meget mere på deres egen side som du finder her!

Sirius Observatoriet

Vidste du, at du i hjertet af Vejle kan komme og få et uforglemmeligt kik til Månen, planeterne og stjernerne? Sirius observatoriet har en kikkert med en 2 meter lan refraktor, der i udgangspunktet forstørrer 50 gange – du kan læse mere her og se hvordan du kan komme forbi og opleve det hele på nært hold.

Overnatning i og omkring Vejle

Kører du til Vejle & omegn er der rig mulighed for overnatning, uanset om du er fricamper eller ej. Herunder er lidt forslag til hvor du kan gøre det.

Vejle Lystbådehavn

Brejning Havn

Vejle City Camping

Randbøldal Camping

Egtved Camping

Jelling Familie Camping

Tak for besøget Vejle

Imens jeg var i Vejle kontaktede en journalist fra Vejle Amts Folkeblad mig, og det er der kommet lidt omtale ud af – det kan du finde her! Her! Her! og Her! Mest af alt er jeg inderligt taknemmelig for den store opbakning, hjælp og vejledning jeg har fået af en helt masse fantastiske vejle-gensere – mere end 250 kommentarer og beskeder er det blevet til – det har været overvældende, skønt og helt igennem forrygende. Tak for jer!

Vi ses, Vejle!


Kh Ayo

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar