Lapland

Carado campervan på vinter-eventyr

Om få uger er det endelig tid til at vende bilen mod nord. Jeg glæder mig! Det er noget der ligner fire måneder siden, at jeg sidst var udenfor Danmarks grænser – nu afsted på vinter-eventyr mod nord i min Carado campervan

Tilbage i sensommeren, begyndte jeg så småt at planlægge en tur til Lapland på lidt af en vild vintertur. Turen skulle gå op gennem blandt andet Litauen, Letland og Estland i en lækker campervan. Det er jo ikke ligefrem en hemmelighed, at jeg holder meget af østlandene, så det virkede helt perfekt med den rute. Meningen var, at når efteråret blev til vinter skulle Caradoen skiftes ud med en Karmann Dexter campervan fra Eura Mobil (du kan se en video af bilen her), men som mange af os allerede ved, har corona gjort levering af både biler, dele og mange andre ting til lidt af et lotteri, og jeg må derfor se min Laplands tur slået hjem af covid-19.

Du kan se og læse meget mere om alle Karmann modellerne her!

I stedet for at græde alt for længe over de skrottede planer, kastede jeg mig over planlægningen af en mindre tur nordpå for – forhåbentlig – at se nordlys, og det er dén tur jeg nu planlægger imens jeg også glæder mig til at vinter bliver til spirende forår og Karmann Dexter’en bliver klar til et længere eventyr i England, Skotland og Irland – meget mere om dén tur, på et senere tidspunkt. Lige nu og lige her er jeg dog mest af alt glad og taknemmelig for at vi har muligheden for at rejse afsted sammen.

TILBAGE TIL EMNET – afsted mod nord!

Jeg har lagt en cirka rute, den afhænger jo selvfølgelig af indrejseregler, vejr, vind og andre uforudsigelige ting som f.eks. corona, og den er derfor på ingen måder målfast eller fuldkommen. Der vil komme udsving, tilføjelser og måske også noget som skrottes undervejs, eller ændres efterhånden som jeg får andre eller nye ideer på vejen – dét er noget af det som jeg virkelig elsker ved at rejse i en off-grid optimeret campervan – det hele er med og vi kan holde i flere dage eller køre afsted, alt efter hvad dagsformen byder os.

Ruten er alene vejledende.

Har du forslag til oplevelser undervejs, gode spisesteder, overnatningssteder eller andet du tænker vi eller andre kunne drage nytte af, da skriv endelig en kommentar. På den måde vil det være nemmere at holde styr på for mig og andre vil også kunne gøre brug af dine tips og tricks – med tiden håber jeg her ender med at være mange gode rejseråd til alverdens steder og lande i camper, det ville da være ret så fantastisk. I det hele taget er jeg kæmpe fan af ting der gavner flere 😊

COVID-19 – ingen hindring!

Jeg er færdig-vaccinerede med tredje stik hvilket ikke betyder at jeg ikke har tænkt mig at passe på, både i forhold til andre og til mig selv, men det betyder, selvfølgelig, at jeg fortsat overholder gældende regler i de områder vi bevæger os i – uanset om det er i Danmark eller i udlandet. Jeg har været meget varsom med hvor og med hvem jeg omgås den seneste tid, holder mig for mig selv, bruger håndsprit og forsøger på alle måder at overholde alt gældende og holde mig opdateret omkring situationen hvor end jeg er.

Der kan være lande som ifølge Udenrigsministeriets side er åbne for mig, men som ikke er det for ikke-vaccinerede/ikke færdig-vaccinerede, dette bør du være opmærksom på og undersøge nærmere, med udgangspunkt i din egen eventuelle rejse.

Giver det mening at tage til Norge for at køre til Nordsverige?

Grundet diverse corona relaterede regler er jeg stadig lidt usikker på hvilken rute jeg ender med at tage i praksis, håber dog på at sejle fra Frederikshavn til Oslo og køre et stykke op i Norge før jeg drejer mod højre og ind i Sverige for at fortsætte turen mod nord.

Herunder er min cirka rute

  • Autocamp, Låsby – fra Midtjylland går turen mod Mors
  • Mors – vi får pakket bilen med alt der skal med
  • Frederikshavn – her fra tager vi med færgen
  • Oslo – ankomst med færgen til Norges hovedstad, hvorfra vi kører op gennem landet før vi krydser ind i Sverige
  • Dalarna – vi håber at besøge Pias Stuga – du kan også læse mere om Pia og hendes fine sted her!
  • Vilhelmina– vi er nu kørt over grænsen til Sverige og kommet til denne mindre by i Lapland, hvor samisk har status som officielt minoritetssprog
  • Jukkasjãrvi – også kaldet Jukkas, befinder sig i Kiruna området og er nok mest kendt for sit årlige ishotel
  • Göteborg – herfra sejler vi retur til Danmark
  • Frederikshavn – ankomst med færgen hvorfra det går retur mod det midtjyske
  • Autocamp, Låsby – endestationen er det jo ikke, da jeg bor i bilen, men alligevel virker det altid som på sin plads, at starte og slutte turene hér

FRA Autocamp i Låsby GÅR TUREN ELLERS DERUDAF. HVAD DER SKER OG HVAD vi SER – DET HELE AFHÆNGER AF OPLEVELSERNE vi MØDER PÅ VEJEN, MEEEN JEG HAR DA LIDT FORSKELIGT PÅ DRØMME-LISTEN SOM JEG GODT KUNNE TÆNKE MIG

Fortsættes efter galleriet

DE svenske NATIONALPARKER

Sverige ER RIG PÅ NATIONALPARKER, HVILKET ER ÉN AF MANGE GODE GRUNDE TIL AT besøge landet. Man kan sige, at NATUREN ER MEGET ensformig og alligevel enormt storslået, OG FLERE AF PARKERNE ER DA OGSÅ PÅ vores MUST-SEE LISTE til engang ude i fremtiden

Sverige har hele 30 nationalparker, og var det første land i Europa der indførte nationalparker tilbage i 1909. De svenske nationalparker domineres af bjergområder (det udgør 90 % af arealerne) og det skyldes primært de store områder i nord hvor Sarek og Padjelanta nationalparker hver dækker 2000 km².

Nationalparkerne byder på noget fantastisk natur- og dyreliv og du kan læse mere om de enkelte parker her! Jeg håber at kunne besøge de to nedenstående på denne tur, men det afhænger af vind og vejr – og det gode ér, at så har jeg også noget at glæde mig til at se en anden god gang i Sverige.

  • Abisko – parken er én af de nordligste og har sin oprindelse i 1909 hvor formålet med parken blev beskrevet som: ”at bevare et område med nordlig nordisk natur i sin oprindelige tilstand, og som et refugium for videnskabelig forskning”.
  • Vadvetjåkka Nationalpark – den nordligste nationalpark, etableret i 1920 for at bevare et højnordisk bjerglandskab i sin naturlige tilstand, og beliggende på grænsen til Norge.

Oplevelser & seværdigheder

Norge og Sverige har begge meget at byde på, denne gang har vi dog fokus på Sverige, vinterlandskaber & de mere nære oplevelser vi møder på vores vej

  • Falun – oplev kobberminen mere end 60 meter under jorden i den historiske Falun Kobbermine, og oplev, hvor langt under jorden minearbejderne knoklede. Minen forsynede Sverige med kobber i flere århundreder og er i dag registreret på UNESCOs verdensarvsliste
  • Vilhelmina– svensk håndværk, Dala hestene & mange andre spændende ting er at finde i Dalarna området. Du kan læse mere her!
  • Jukkasjãrvi – den lille trækirke bygget omkring år 1608
  • Ishotellet – vi har en idé om, at vi skal en tur på ishotellet. Har du været der? Var det godt? Noget særligt vi bør have i tankerne?
  • Jokkmokk – nok bedst kendt som samelandsby med en historie der rækker helt tilbage til 1500 tallet. Vi håber på at opleve samernes årlige marked i februar, køre i hundeslæde og handle lækre lokalproducerede ting – men lad os se hvor langt vi kommer.

Svensk fika & madkultur

Maden i Sverige er spændende, hvis du spørger mig, og der har været en rig tradition for at fange, sanke og hengemme til vinteren i landet. Dette giver næsten sig selv, i et klima hvor der kun kan vokse relativt få ting frem i kortere perioder af året har man været nødt til at samle forråd. Blandt andet er sild, ost, lutfisk, falupølse og surstrømning madvarer der er blevet spist i stor stil i vores naboland.

Falupølsen har en historie der strækker sig tilbage til 1500-tallet da Falu kobberminen anvendte okse- og hestehud til at fremstille stærke reb når kobbermalmen skulle hejses op. Kødet blev derfor et biprodukt, som i begyndelsen blev saltet og røget. Det var først da tyskerne kom til minen, at svenskerne lærte at forvandle det fine, røde oksekød til pølser.

Af andre kendte svenske madtraditioner findes krebs, blodbudding, kødboller og en form for indbagt flæsk kaldet Kropkkakor. Udover disse retter er der en stor tradition for at bruge svampe og skovens vilde bær (f.eks. tyttebær) i madlavningen.

Jeg glæder mig til at smage på Sverige, og undervejs på turen håber jeg at kunne handle primært hos lokale sælgere, præcis som jeg har gjort det på mine andre rejser. Måske bliver vinteren og vejret en udfordring, men ellers elsker jeg små vejboder, (mad)markeder og mindre butikker drevet & ejet af lokale fremfor multinationale kæmpefirmaer.

Det er en måde hvorpå vi kan støtte helt lokalt, lige præcis der hvor vi rejser, og på samme tid en måde hvorpå man kan udfordre sig selv i forhold til hvad man spiser og sikre sig gode, friske råvarer fra lokalområdet i stedet for at de er fragtet fra den anden ende af verden. Dén slags giver mig en stor glæde.

Lokalproducerede øl og vine er heller ikke ukendt, og du kan sagtens finde rigtig gode sager brygget helt lokalt. I Sverige er der omkring 400 bryggerier, hvoraf mange er mikrobryggerier med noget for enhver smag. Du kan læse mere om bryggerierne her.

Fortsættes efter galleriet

Og så var der det der med fika…

I Sverige har man et udtryk der hedder fika, det dækker over at “drikke en kop kaffe” men dækker alligevel også meget mere end dét. Det dækker over kaffe i social sammenhæng, gerne med en lille kage eller noget andet lækkert til, og det fika kan holdes hjemme, på arbejde, på ferien eller på en café. Fika er et fedt begreb og jeg glæder mig til en helt masse af det på vores tur gennem Sverige.

Hvordan er det nu lige med det dér vinter-camping?

At have sit eget rullende hjem med sig, er en dejlig måde at rejse på og med minimal kontakt til andre i disse corona tider, og hvis du tænker at den slags kun dur om sommeren – ja så må du lige tænke om igen, for vinteren på vejene kan være både smuk, hyggelig og en helt særlig oplevelse, hvis du forbereder dig godt til dit vinter roadtrip – uanset om det er i autocamper, campervan eller på en helt tredje måde. Herunder har jeg samlet lidt gode idéer til hvordan du gør det til en god oplevelse.

1. Sørg for at din bil er vinterklar

Sørg for at klæde din campervan, godt på til vinteren med blandt andet termormåtter til vinduerne og gode dæk der passer til det terræn du skal køre i. Sørg for gas eller oliefyr til bilen, tænd lidt lys og tag et godt uldent tæppe med til hyggen.   

2. Tjek om pladserne har åbent

Om vinteren er det ikke alle overnatningspladser der har åbent, bruger du for eksempel Pintrip kan du tjekke sidste nye opdateringer via deres app, og er du mere til camping, eller fricamping kan du finde lidt af mine favoritsteder her.

3. Parker i solen

Ligesom de fleste foretrækker et skyggefuldt sted at parkere på en varm sommerdag, lige så dejligt er det at parkere i solen på et vinter roadtrip. Det er med til at holde dit rullende hjem varmt, og det er med til at give dig en masse dejligt lys.

4. Pak som om det bliver snestorm

Når du skal pakke til et vinter roadtrip, findes der et par helt essentielle ting som isskraber til ruderne, sneskovl, varmt tøj, snekæder og muligheden for at varme det rullende hjem op, men derudover anbefaler jeg også varm kakao, gode spil, bøger og ingredienser til varme boller, bagt i omnia ovnen, til lidt ekstra hygge inden døre.

5. Husk at du altid bare kan køre videre

Noget af det dejligste ved autocamperlivet er at du altid kan pakke sammen og køre videre, der er altså aldrig en god grund til at blive et sted hvor man ikke vil være – så afsted, ud på oplevelser og nyd friheden undervejs.

Rigtig god tur & tak fordi du læste med.

Hilsen Ayo

Mangler du læsestof til turen så se med her!

Forrige indlæg Næste indlæg

4 Kommentarer

  • Reply Mona 6. januar 2022 at 12:35

    Hej
    Det lyder som en spændende tur i skal på. Vi har to gange været i Jokkmokk til vintermarked, med campingvogn, den første weekend i februar, sidste gang i 2018 og der var der -33, ikke noget problem når varmen er ok. Når du er på de kanter og vil til ishotellet som er en stor oplevelse, kan et besøg i byen Kiruna anbefaledes. Man er færd med at flytte byen, på grund af minedrift. Så vil jeg også anbefale at i besøger Storforss’en, Sveriges vandfald det er meget smukt og især om vinteren. Det er muligt at overnatte på p-pladsen ved faldet. Det ligger ikke så langt fra Jokkmokk. Jeg tror det vil være en rigtig god idet, hvis du får monteret pigdæk på vognen. Brændstof er noget dyrere i Norge end i Sverige, derfor ville jeg køre mest i Sverige. Rigtig god tur. Mnh Mona

    • Reply Ayo 17. januar 2022 at 08:18

      Hej Mona, det lyder til I har haft et par fantastiske ture til Jokkmokk 🙂 Desværre er samernes vintermarked blevet aflyst i år, grundet høje smittetal, eller, det er blevet online – så det springer vi over og satser i stedet på hundeslædetur og ishotellet 🙂

      Kiruna er også på vores liste, vi har været i gang med at læse lidt mere om flytningen af byen – det er spændende! Tusind tak for input. Hilsen Ayo

  • Reply Annette Andersen 6. januar 2022 at 16:45

    Hejsa Ayo
    Kan se du vil ned gennem Sverige og syd for Happarande ligger en lille fiskeleje med en campingplads. Det er det nordligste punkt i den Botaniske bugt, Tõre. Værd lige at smutte ind og kigge når du suser lige forbi på hovedvejen.
    Jeg var det om sommeren og der er faktisk flot natur der.
    Ville ønske jeg kunne komme med jer
    Super god tur og pøj pøj til jer
    Hilsen
    Nette

    • Reply Ayo 17. januar 2022 at 08:20

      Hej Nette,

      Tusind tak for input – jeg skriver Happarande på vores kort, skulle vores vej gå der forbi. Vi har fået ændret lidt i planerne, grundet corona, så vi kører via Kbh og Stokholm i stedet for at sejle 🙂 Kh Ayo

    Skriv en kommentar