Top

Home is where I park

  >  guide   >  Vanlife mad

Jeg elsker mad, at lave det, at spise det og intet af dette ændrede sig da jeg flyttede ind i Bertha, for nu næsten et år siden

Ja faktisk nok nærmere tværtimod. Min kærlighed til vanlife mad er vokset med mig, og har blandt andet udviklet sig til Den Sultne Rejsende – omnia kogebogen. Mad er vigtigt, og når du bor småt, som jeg, er det væsentligt at være bevidst om hvordan du kan gøre madlavning til noget rart – uanset vejret og den sparsomme plads.

De bedste tips til vanlife mad

Mit budget er ikke det største, alligevel spiser jeg hver dag sund, god mad – og holder budgettet. Jeg foretrækker at lave maden selv, og kunne rejse mere for pengene i stedet.
Er du også i gang med at planlægge et liv på hjul, så vil jeg virkelig anbefale dig at optimere dit køkken mest muligt, sådan at du hver dag kan få god, varieret vanlife mad.

I Bertha har jeg ikke et egentligt køkken, og det kan jeg godt savne. Meget. Det sidste år har jeg derfor lavet mad på trangia, i omnia ovnen, på et lille transportabelt gasblus og med ganske få redskaber til rådighed.

Det har været udfordrende, men også enormt lærerigt, og jeg sætter nu virkelig stor pris på det, hver gang jeg har et rigtigt, fuldt udstyret køkken til rådighed – og jeg tør også godt betro dig, at min næste bil bliver med et fuldt udstyret køkken.

Succes og fiasko

Af alle vanlife tips, er dette nok det vigtigste. Du behøver ikke have en vask, rindende vand, stationære gasblus eller sågar et køleskab. I næsten et år har jeg levet i Bertha, uden rindende vand eller noget som helst andet der mindede om et rigtigt, ægte køkken – alligevel har jeg hver dag spist god mad og sovet vidunderligt.

MEN, for der er altså et men, dit liv bliver bare virkelig meget nemmere ved at have det, og når man er så glad for både at spise og lave mad som jeg er det, så er det et savn ikke at have f.eks. en køkkenvask og rindende vand – det har jeg virkelig savnet, og ekstra meget her under corona hvor det ville have været helt fantastisk lige at kunne dreje vandhanen og vaske hænderne en ekstra gang.

Derfor, her er mine bedste tips & tricks til dig

  1. Hvordan nice to have er blevet need to have i min næste bil
    Køkkenvask, køleskab, fryser og to faste gasblus på en dejlig bordplade hvor jeg kan kokkerere og hygge mig med at lave god, sund mad er helt sikkert inventar i min næste bil
  2. One pots
    En god dyb pande, så kan den bruges som pande men også som wanna-be wok, og to gryder i så tilpas en størrelse at der også kan laves one-pots i dem. Rigtig mange vans og autocampere har ikke meget overskydende vægt at gøre godt med, derfor er det ofte et spørgsmål om at prioritere
  3. Ryd op
    Hold orden undervejs i din madlavning. Når pladsen er trang er det nemmere at overskue, når du tager opvasken undervejs – og når maden er færdig kan du sidde og nyde den, uden udsigt til en opvask
  4. Planlægning
    Planlægning er din ven, i hvert fald hvis du som jeg elsker at køre afsides og være offgrid i kortere eller længere tid ad gangen. Find ud af hvad du gerne vil spise, lav en madplan og handel ind efter hvor længe du regner med at være væk fra civilisationen. Jeg køber altid masser af grøntsager og frugt, det er langt nemmere at opbevare end f.eks. kød er det – medmindre du har både køleskab og fryser, selvfølgelig
  5. Snacks
    Jeg har en kasse, i Bertha, med snacks. Det er blandt andet lækre muslibarer, nødder, rosiner, tørrede frugter, dadler og god, mørk chokolade. Det er altid dejligt med lidt godt at kaste indenbors når turene er lange
  6. Det nemme måltid
    Ingredienser til et hurtigt måltid kan altid findes i min bil, sommetider (ret ofte!) har jeg brugt alt min energi på alt muligt andet og så er det dejligt med et hurtigt måltid. Jeg har en kasse, hvor du næsten altid vil kunne finde tortillas, færdig pastasauce – anbefaler denne – tomatpure, forskellige slags bønner, linser, ris, æg og et ret så vildt udvalg af krydderier – du kan læse mere om mine basisvarer her!
  7. Gør det let for dig selv
    Ofte sørger jeg for, at lave mad sådan at jeg også har til morgendagens frokost. Det gør det dejlig nemt dagen derop, og jeg sikrer mig at jeg får noget sundt i løbet af dagen – også selvom jeg har mere travlt med at køre afsted til et nyt sted end med at lave mad
  8. Flere grøntsager – vegetarisk er godt
    Når jeg kigger rundt, i vanlife miljøet, er der en tendens til at flere og flere spiser grønt – og det er der en helt enkel forklaring på; rigtig mange førstegangs-vanlifere har ikke varmt rindende vand eller køleboks og det gør hygiejne til en udfordring, uanset om vi vil være ved det eller ej. Det er nemmere at styre med grøntsager. Har du ikke ret meget køleplads – eller hvis du som jeg har fyldt køleboksen med medicin – er det let at opbevare grønt uden køl, og fremtrylle lækre måltider i flere uger, uden at være afhængig af butikker
  9. Invester i en Omnia ovn
    Mange autocampere, vans og biler har ikke en traditionel ovn indbygget, og det behøver du heller ikke ha, for den lille fikse Omnia (der i øvrigt bare vejer omkring 500 g!) er det perfekte valg til vanlife mad. Jeg har skrevet en kogebog, til brug af omnia ovnen og hvordan du sikrer dig nybagt brød og gode ovnretter
  10. Spis godt
    Lav god mad, spis gode råvarer og køb ind lokalt, hvor og når det er muligt. Din krop har brug for brændstof, du afgør kvaliteten af det.


    Rigtig god fornøjelse

Livet i en campervan! Inspirator, foredragsholder & kogebogsforfatter til Den Sultne Rejsende - omnia kogebogen. Jeg er altid på jagt efter nye eventyr i hverdagen, i mit liv som digital nomade på rejse med en iværksætter-drøm og uendelige eventyr som mål. Tak fordi du er her, velkommen til :) Kh Ayo

post a comment