cappadocia

Guide: Tyrkiet i Autocamper

I skrivende stund, er det næsten to måneder siden, at jeg kørte over grænsen til Tyrkiet. Et land jeg længe havde glædet mig til at udforske og opleve fra mit rullende hjem. Og dét skal jeg love for, at jeg har gjort – her er mine oplevelser og bedste tips & tricks til dig, som måske også overvejer Tyrkiet som autocamper land. Velkommen til.

annonce – turen er blevet til i et samarbejde, hvorfor indlægget indeholder link til samarbejdspartnere, ord & holdninger er, som altid, mine egne. Du kan læse min reklamepolitik ved at trykke her.

Søndag den 6. november, først på aftenen, vinkede jeg farvel til de gode mennesker fra Autocamp & Camperservice og så var jeg igen afsted på langfart. Endelig! Selvom jeg elsker at være sammen med mine børn, familie og venner, når jeg er i Danmark, så glæder jeg mig altid helt ubeskriveligt til at komme afsted igen. Vejene er ligesom blevet dér jeg føler mig allerbedst tilpas, på farten og afsted mod nye eventyr – så hej verden, jeg glæder mig til at se meget mere til dig!

Ruteplanlægning

Min planlægning af turen, hjemmefra, har ikke været stor, men undervejs har jeg lavet en cirka ruteplan – næsten fra dag til dag – og det er jo noget af det, som er virkelig skønt ved at rejse i en autocamper – det hele er med, og jeg kan holde i flere dage eller køre afsted, alt efter hvad dagsformen siger og hvad humøret er til.

Karmann’ens indre

Du kan læse mere om mit set-up her!

Turen til Tyrkiet kørte jeg via Tyskland, Liechtenstein, Østrig, Italien, Slovenien, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Grækenland – dén del vil jeg ikke komme så meget ind på, i dette indlæg, da det er meget individuelt hvilken rute man vælger. Men jeg kørte retur til Bulgarien fra Grækenland og ind i Tyrkiet den vej fra, da jeg blev afvist ved den noget mindre grænseovergang mellem Grækenland og Tyrkiet – mere om det længere nede, og hvad du skal huske for at undgå en situation som denne.

Hvad skal du have med til Tyrkiet?

  • Du skal, selvfølgelig, have dit pas med til Tyrkiet, du kan tjekke reglerne for dit pas her, men derudover skal du også have et internationalt kørekort med dig ifølge Tyrkiets regler. Det kan du bestille på Borgerservice. Dit almindelige kørekort skal stadig medbringes
  • Én ting jeg ikke lige var opmærksom på, var at papirerne på bilen skulle være på (minimum) engelsk, og derfor endte jeg med at blive afvist ved den første grænse. Jeg ringede hjem til Autocamp og de fremskaffede engelske dokumenter i ekspressfart og så kørte jeg til en større grænseovergang og lykkedes med det, samme aften, efter at ha fået en ordentlig omgang voksen-skæld-ud på tyrkisk, for at papirerne ikke var på tyrkisk….
  • Hvis ikke du ejer bilen du kører i, men f.eks. har lejet eller leaset den, skal du også have dokumenter der bekræfter at du gerne må køre i bilen og indføre den i Tyrkiet – de siger de skal være på tyrkisk men jeg kom altså ind med papirer på engelsk
  • Forsikringsdokumenter – Det Grønne Kort kan du bestille her – og ja, de tjekker om de er i orden, så sørg for at have dem med i original form. Hvis ikke din danske forsikring dækker i Tyrkiet, kan du tegne en seperat forsikring ved grænseovergangen, men da mine forsikringer dækker har jeg ingen praktisk erfaring med dette
  • Original registreriingsattest. En kopi er ikke nok. Undlad at medbringe begge dele, i tilfælde af tyveri af bil (og papirer).
  • Har du kæledyr med, skal de have deres eget pas med.
  • Medicinpas hvis du tager medicin der kræver dette.
  • Hvis ikke du har en EU nummerplade, er det obligatorisk at have et landemærke på bilen.
  • I nogle lande er det påkrævet med et internationalt kørecertifikat, jeg skulle blandt andet have et da jeg var i Moldova: Du kan læse mere her.
  • Carnet de Passages, dette stykke papir kan redde dig fra meget, og reddede f.eks. mig fra toldafgifter da jeg var i Ukraine i 2021. Et Carnet de Passages-dokument er et tolddokument til brug ved kørsel i en række lande uden for Europa. Med dokumentet har du tilladelse til toldfrit midlertidigt at indføre dit køretøj i det pågældende land. Dokumentet udstedes af den tyske bilklub ADAC – tryk her!
  • Ulykkesforsikring/Rejseforsikring. Tyrkiet er ikke en del af EU og dit blå sygesikringsbevis gælder derfor ikke her. Jeg bruger Gouda og er utroligt glad for dem – jeg har for nylig haft brug for dem, og det fungerede simpelthen så fint da jeg blev syg med lungebetændelse i december.
  • Kontanter til grænsen er væsentligt, de tager ikke kort her, da de fleste skal betale for at få bilen sprøjtet ved grænseovergangen (det er desinfektionsmiddel for at undgå at sprede sygdomme etc.). Jeg blev ikke opkrævet noget, men jeg tror – helt ærligt – det var fordi de havde så travlt med at skælde mig ud for mine engelske papirer, at de glemte det i farten.

… og hvad du har brug for når du kører ind i Tyrkiet

  • HGS – Vignette, den kan købes lige når man kommer over grænsen, og det kan anbefales da det har vist sig særdeles vanskeligt at købe den senere, har jeg fået fortalt fra andre. Jeg købte en med det samme og satte 500tl ind på den, så hver gang jeg er kørt gennem en betaling har den bare trukket pengene derfra. Efter sigende findes der en app, hvor man kan holde øje med ens forbrug, men det har jeg altså ikke bøvlet rundt i, da det alligevel er ret begrænset hvor mange store veje jeg har besøgt
  • Sim-kort. Hvis du har et dansk abonnement, er det nu du måske bør overveje at skifte det ud med et lokalt, eller isætte et nr 2 sim-kort til data, da du ellers hurtigt render ind i en gigantisk telefonregning nu du er uden for Europa. Jeg valgte et forudbetalt sim-kort fra Turk Telekom da de har butikker landet over, har fornuftige data-pakker og en god dækning, ved jeg fra tidligere. Sim-kort og 40 GB data kostede mig ca. 60dkr ved grænsen og jeg har efterfølgende tanket op med data for ca. 36dkr pr 40 GB
  • Kontanter. På grænsen er der flere hæveautomater, og hvad end for én du udser dig, hvis ikke den lige dur så hop bare videre til den næste – én af dem skal nok virke. Dét var en læring jeg hurtigt fik, det er ikke altid automaterne har kontanter og der er også nogle som ikke vil tage imod danske kort – jeg har bare hævet rigeligt når jeg har været ved en automat og klaret mig fint med det igennem landet. Jeg vil klart anbefale kontanter over kort, specielt hvis du kører ud på landet eller op i bjergene -her virker kort kun 1 ud af 10 gange.
HGS vignette tyrkiet
Vignette i Tyrkiet

Overnatning i by & på landet

Mest af alt, da holder jeg af at fricampe, og det er på alle måder min primære overnatningsmåde. Hvis du ikke helt ved hvad det er, har brug for et godt råd omkring det eller bare er nysgerrig på, hvordan jeg gør det, så har jeg tidligere skrevet denne post om hvor du kan læse meget mere. Har du spørgsmål efterfølgende er du selvfølgelig velkommen til at skrive en kommentar eller sende mig en besked på instagram.

  • Istanbul

I Istanbul kan det være vanskeligt at finde et fornuftigt sted at parkere, medmindre man benytter sig af de betalingsmuligheder der er, så det gjorde jeg. Efter lidt research på yndlings appen Park4Night besluttede jeg mig for en mindre plads ikke langt fra Den Blå Moske & The Old Bazaar. Kan du slet ikke med støj, bør du nok finde et sted udenfor Istanbul og tage offentlig trafik ind – eller en taxa – da Istanbul er en pulserende storby med fart på. Jeg har tilbragt flere nætter her på pladsen, venlige og meget hjælpsomme vagter og let adgang til byen. Her er ingen faciliteter men direkte adgang til legeplads og en fin udsigt over vandet. Og jeg sov fremragende, der var okay stille fra cirka 23 til omkring 5:30 om morgenen.

Koordinater: 41.001801, 28.9774 (lat,Ing)
Pris: 190tl pr 24 timer – svarer til knap 70 dkr.
Facilitetter: Ingen

Parkeringspladsen i Istanbul
  • Pamukkale

Her findes flere parkeringsmuligheder, men vær opmærksom på, at hvis du bruger Park4Night appen er flere oplyste steder der hvor de letter og lander med luftballonerne – altså ikke et smart sted at holde. På denne plads holder du direkte nedenfor saltområdet, hvilket er meget larmene om dagen og helt stille om natten.

Koordinater: 37.919399, 29.1201 (lat,Ing)
Pris: 70tl pr 24 timer – svarer til ca 25 dkr.
Facilitetter: Ingen

Tidligt om morgenen kørte jeg fra ovenstående plads, da jeg gerne ville et sted hen og tage billeder af luftballonerne når de lettede. Jeg fandt et sted cirka 400 meter længere nede af vejen, til venstre. Vær opmærksom på, at dette sted udelukkende kan benyttes imens luftballonerne letter da de bruger stedet til at lande, og det samme gør paragliderne fra toppen af saltsøerne. For mig var det det hele værd, at flytte lidt rundt fra omkring klokken 5 om morgenen af.

Pamukkale Tyrkiet Luftballon vanlife autocamoer
Pamukkale om morgenen

På Instagram har jeg delt meget mere fra Cappadocia og Pamukkale – du finder det her!

  • Cappadocia

I Kappadokien er der flere muligheder for at fricampe, men vær opmærksom på, at ikke alle steder er egnede for biler bredere end 205 cm (campervan størrelse). Jeg er bestemt ikke pivet eller ked af, at køre små-skøre steder hen, men jeg havde et par steder jeg inderligt fortrød, at jeg forsøgte at komme ud til. Læs anbefalingerne på Park4Night i kommentarene – det er ofte ganske nyttigt.

Dette sted er det absolut bedste, hvis du spørger mig, men er du bredere end 205 cm går det altså ikke, da vejen snævrer ind med høje jordvolde på hver side.

Koordinater: 38.64891, 34.856915 (lat,Ing)
Pris: 30tl for at komme ind på området hvor du så drejer til venstre når alle andre fortsætter ligeud. Facilitetter: Ingen

Et alternativ til en – næsten – lige så god udsigt, til dig der kører i en større bil eller har knapt så meget mod på offroad findes der denne plads:

Koordinater: 38.647948, 34.861924 (lat,Ing)
Pris: 30tl pr 24 timer – svarer til ca 11 dkr.
Facilitetter: Ingen

Cappadocia, Kappadokia vinter, vanlife, Ayo Hansen
Kappadokia i snevejr
  • Izmir

Da jeg kørte ind i Izmir var det med blandede følelser, jeg syntes ikke helt jeg kunne finde et sted der virkede som et sted, jeg havde lyst til at parkere, men da der var et stort marked jeg gerne ville besøge måtte jeg prøve mig frem, tænkte jeg. Heldigvis viste det sig, at det første sted jeg kørte hen, var lige overfor markedet, men endnu bedre, der var fyldt med tyrkiske campere og i løbet af få øjeblikke havde de rykket et par biler og så var der også plads til mig. Fantastisk stemning og dejligt sted direkte ned til stranden.

Koordinater: 38.460223, 27.086793 (lat,Ing)
Pris: Gratis
Facilitetter: Det er muligt at få vand her, og cirka 100 meter til (betalings)toilet. Skal du have tømt toilettet så spørg en lokal, de viser dig hen til et kloakdæksel hvor det kan gøres – fungerer fremragende.

Izmir’s lokale vinter camper-parkering
  • Kangal

I centrum af Kangal kan der parkeres lige under politistationen, meget praktisk og så er det tilmed fast underlag og med et offentligt toilet lige ved siden af, hvor der kan tømmes -KUN biologisk nedbrydelige produkter, jeg kan anbefale at bruge Solbio til dit toilet og spildevand, sådan at du på den måde ikke bruger kemi.

Her er let adgang til det lokale marked, indkøb som slagter, bager og dagligvarer generelt.

Koordinater: 39.234027, 37.391096 (lat,Ing)
Pris: Gratis
Facilitetter: adgang til offentligt toilet

  • Kusadasi

Fantastisk hyggelig by med en skøn bazar, jeg kunne ikke finde et sted at parkere så jeg endte med at køre ind på denne plads jeg fandt på Park4Night -jeg siger jo; det er min yndlings app! Super centralt og helt okay lydniveau om natten.

Koordinater: 37.86345, 27.26301 (lat,Ing)
Pris: 60tl pr 24 timer – ca. 22 dkr.
Facilitetter: Ingen

  • Pinarbasi

Mindre by med en meget autentisk stemning, jeg parkerede her i 3 dage da jeg ikke var alt for frisk – og havde lokale der kom forbi 3-5 gange hver dag for at give mig te, mad og høre om jeg var okay via Google Translate. Mine varmeste anbefalinger.

Koordinater: 38.721407, 36.396099 (lat,Ing)
Pris: Gratis
Facilitetter: Ingen

Fantastisk byliv

Campingpladser & stellpladser

Min erfaring på dette punkt er ikke stor, da jeg har fricampet mig vej, på nær enkelte nætter i blandt andet Istanbul. Men jeg har undervejs talt med flere tyrkere der kører med camper – her kaldes det hele caravan – og der findes en del campingpladser, specielt langs kysterne, de har dog en lidt anden standard end man f.eks. har i Danmark -dét bør man huske, så ikke man bliver skuffet.

Jeg kan anbefale Park4Night der henviser til flere campingpladser, og jeg har forbindelse med flere som er afsted i mindre biler – de har ingen problemer med at finde et bad undervejs + den ene booker sig ind imellem ind på et hotel og betaler så ca. 270tl (ca. 100 dkr) og får et bad, får vasket tøj o9g spiser morgenmad før turen går videre.

Hvordan er det at tømme/fylde i Tyrkiet?

I forhold til at fylde vand på, tømme toilet og gråvand er det lidt specielt her i Tyrkiet. Der findes caravan forhandlere som har indrettet sig med tømme/fyldestationer hvor man frit kan komme forbi og tilmed også tage sig en overnatning, og på samme vis findes der indkøbscentre som har indrettet specifikke pladser til autocamoere – f.eks. denne hvor der er gratis strøm og vand, koordinater: 37.767981, 27.425685 (lat,lng)

Men, der findes lige så ofte ingenting. Langs kysterne er der mere, da det er her turisterne primært tager til, men i bjergene og ude på landet er der sjældent andet end hvad end de lokale bruger. Jeg har sepereret toiletpapiret fra mit toilet og har tømt i toiletter rundt omkring når jeg er kommet forbi dem. Spildevand foregår med en spand som tømmes over i kloak/afløb/toilet alt efter hvad der har været tilgængeligt.

Caravan/campingpladserne har ofte til toilet tømning men ikke til spildevand, det er med en spand eller balje under og så tømme ad den vej. Jeg har oplevet en del lokale der blot lader det løbe direkte ud, det tænker jeg dog hurtigt kan blive rigeligt ulækkert – så lad os droppe den løsning;)

Gaspåfyldning

I min autocamper har jeg fastmonterede fyldeflasker, hvilket jeg er virkelig glad for. Det er nemt og fungerer rigtig godt og der kan fyldes virkelig mange steder i Tyrkiet. Jeg kan ikke lige huske prisen på det, men det var rørende billigt. ´Jeg har kun fyldt én gang, da jeg spiser riimelig meget ude, da det nærmest er lige så billigt som selv at lave mad #luksus

Seværdigheder – her er lidt af mine favoritter

  • Tüz Gölu

Tuzsøen er med sit areal på 1.665 km² den næststørste sø i Tyrkiet, og er én af de absolut største hyper-saltede søer i verden og er beliggende i det centrale Anatolien. For at komme ud forbi turistområdet, som er meget turistet, skal man have lidt is i maven og køre ned af en vej til saltværket. Den er bumlet, mere end almindeligt hullet og helt utroligt mudret. På et tidspunkt kommer du til en vagtpost, jeg kørte bagefter en lastbil og da han kørte igennem fulgte jeg altså bare efter imens jeg smilede og vinkede til vagten og lod som om, at jeg vidste lige præcis hvad jeg lavede… Hvilket jeg på ingen måde gjorde.

Da jeg var kommet forbi saltværket fortsatte jeg længe ud af dæmningen til jeg fandt en lille siddevej med en vejspærring og parkerede der. Her overnattede jeg og havde en fantastisk rolig nat før jeg næste morgen fortsatte min tur over dæmningen – dette skulle dog vise sig, at være lidt af en fejl, da jeg drejede til venstre og kom ud på en….markvej i bedste fald og i virkeligheden nok bare mere, en mark. I hvert fald brugte jeg godt og vel 3 timer på at finde ud af, at komme tilbage på en rigtig vej fordi jeg var for stædig til at vende om.

Er du bange for store huller i vejen, mudder og salt i store mængder, er dette ikke stedet for dig.

Fantastisk smukke Tuz Gölü
  • Pamukkale

I Pamukkale kan du flyve med luftballon eller gå på opdagelse i travertinerne, ligesom området også har meget at byde på – menneskeligt og kulturelt. Jeg er i hvert fald glad for, at jeg satte det på min liste selvom det var i lidt en anden retning end dén jeg ville.

Luftballonerne en tidlig morgen over Pamukkale
  • Cappadocia

De fleste kender mest Kappadokien for smukke billeder, med mange luftballoner der flyver over det meget karakteristiske landskab, men Kappadokia er så meget mere end dét. Her finder du blandt andet vandreture rundt om Red Valley og Rose Valley, eller besøg den gamle græske landsby Cavasin der ligger ved den røde flod, som også er Tyrkiets længste.

Cappadocia uden sne
  • Goreme Frilandsmuseum

Her finder du den underjordiske by, med bebyggelser i otte niveauer – nedad- med boder, vinhuse, køkkener og andre dele som er åbne for offentligheden. Her finder du også kirkerne der er hugget ud i klipperne af nogle af de tidligste kristne munke. I Peters Første Brev i biblen refereres der f.eks. til Kappadokien “Til de udvalgte, der bor spredt som fremmede blandt andre folkeslag, i Pontus, Galatien, Kappadokien, provinsen Asien og Bitynien.” Kilde: Bibelselskabet

Gorene, kappadokien, cappadocia
Kappadokia
  • Anatolien

Den østlige del af den antolske region er et helt fantastisk område, her er langt mellem byerne, storslået natur og bidende koldt om vinteren. Jeg havde ned til minus 17 grader; vinterdæk og snekæder er et must i vinterhalvåret.

Området er det lavest befolkede område i Tyrkiet, samtidig er det det højestbeliggende og det største geografiske område i landet. Her er langt til alt og forholdene fremkommer barske – om end her er utroligt smukt.

Det østlige anatolien grænser op mod central anatolien mod vest, den tyrkiske del af Sortehavet mod nord, den sydøstlige del af anatolien og Irak mod syd og Iran, Azerbajdsjan Armenien og Georgien mod øst hvor de rammer Lesser Caucasus bjergene. Højeste bjerg er 4090m

  • Mount Karadağ, eller bare det sorte bjerg, er et vulkanbjerg hvor der lever omkring 250 vilde heste i området. I dag er bjerget mest brugt til telemaster og bygninger tilhørende offentlige myndigheder, men der er rimelig adgang med en ikke alt for stor bil.
  • Sumela Monastery, det græsk ortodokse kloster dedikeret til Theotokos i Trabzon provinsen. Klostret er placeret på en klippevæg med udsigt ud over kløften og er en del af UNESCO verdensarvslisten. Desværre er området meget turistet og der er parkering et godt stykke fra klostret hvortil der så kører shuttlebus fyldt med folk.

Om vinteren er vejen op på bjerget spærret, og efter at jeg var så heldig at komme ud at køre med en far og hans voksne søn, i deres store fede range rover, forstod jeg præcis hvorfor. Vi kørte så langt op til toppen af Pontic Mountain som det var muligt, bjerget er 3,937 meter højt, og det er den mest vanvittige køreoplevelse længe – men shit det var også virkelig fedt at opleve så dygtige chauffører i så uvejsomt et terræn.

Hvad koster det i Tyrkiet?

Herunder er lidt udvalgte priser, og i forhold til diesel vil jeg på det kraftigste opfordre til, at man kører efter de store tankstationer da de har det reneste diesel – nyere bilers brændstoffilter vil stoppe til i det kradsbørstige noget de ellers sælger…. og du vil fortryde det på grund af lugten.

  • Diesel af den dyreste slags: 22,12tl pr liter – cirka 8 dkr.
  • Tomater på gaden/marked: 1 kg mellem 5tl og 25 – ca. 2 dkr og ca 9 dkr.
  • Shampoo i kendt mærke: 28tl – ca 10 dkr.
  • 2 stk kyllingebryst ved slagteren: 58tl – ca 21 dkr.
  • Spise ude inklusive drikkevarer: 250tl – 91 dkr
  • Take away (kebab, fiisk og salat etc.): 60tl – ca. 22 dkr.
  • 1 sæk hundemad fra dyrlægen med 15kg: 850tl – ca. 310 dkr.
  • Tøjvask: 150tl – ca. 55 dkr. Jeg afleverede to store poser fyldt og hentede dem dagen efter hvor alt var vasket, tørret og lagt sammen.
  • Håndvasket bil: 20tl – 50tl – ca. 8 dkr – 19 dkr. Jeg betaler altså noget mere, det er helt absurd at de knokler for den løn.
  • Dem der tanker bilen på tankstationen: de forventer intet men bliver dybt taknemmelige hvis du giver dem lidt ekstra i hånden når du har betalt, specielt ude på landet i de mindre turistede områder.

Dét lille ekstra…

Jeg har fået flere spørgsmål omkring dét at være homoseksuel, i et land som Tyrkiet, og jeg må være svar skyldig; jeg har intet dårligt eller negativt oplevet omkring det, men jeg har heller ikke ligefrem reklameret med det undervejs. I Istanbul har jeg set flere par, hvor man ikke var i tvivl, på landet har jeg ikke set noget der så meget som lignede dét.

Èn ting som dog er vigtig for mig at skrive; Når man rejser rundt som jeg gør, taler med befolkningen – både med dem der kan noget engelsk og med dem hvor det hele foregår via Google Translate – så er en gennemgående ting, at de fleste ikke ligefrem roser deres leder til skyerne…. mildt sagt. Om dét også kunne have noget at sige, ifht ovenstående, skal jeg ikke kunne sige – men jeg tænker det er tænkeligt…

Det var vidst alt for denne gang, men er du nysgerrig på mit budget kan du læse mere om det her og hvis du vil vide mere om hvad jeg pakker til en langtur kan du se med her.

Har du forslag til flere & andre oplevelser i Tyrkiet, da tøv ikke med at skrive en kommentar herunder. På den måde vil andre også kunne gøre brug af dine tips og tricks – og med tiden kan det være her ender med, at være en masse gode rejseråd til Tyrkiet i autocamper, det ville da være fantastisk.

Tak fordi du læste med.


Kh Ayo

Der kommer et indlæg senere med flere steder, da det er nogle steder jeg gerne vil lave mere detaljeredee beskrivelser af.

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar