Guide til Polen – Østeuropa del 5

Det er ikke ret ofte jeg kører ind på en campingplads, eller en stellplads for den sags skyld, og campingpladser i Polen er ingen undtagelse. Men ret skal være ret, engang imellem er det bare rart at putte vasketøjet i en maskine og lade det snurre rundt imens jeg nyder en god kop lemonade eller en god lokal øl. Men for nu er det tid at sige far-vel til Polen for denne gang. Vi ses helt sikkert igen!

Campervan, autocamper, tagtelt, telt eller campingvogn?

På min månedlange tur i Polen har jeg samlet lidt praktiske informationer om at rejse der i camper – måske du også kan bruge lidt af det, til en kommende tur?

Er dit køretøj velkomment?
I Polen er man oftest ret large, her er plads til lidt af det hele, så uanset om du kommer i campervan, med telt, i mikrocamper, autocamper eller har et tagtelt monteret på din bil, vil du langt de fleste steder være velkommen. Er du i telt bør du være opmærksom på, at man en del steder holder på asfalt.

Stellpladser
Jeg har fundet denne oversigt over camper-pladserne i Polen og har haft gjort god brug af den. Du kan indstille den til eksempelvis af finde servicestationer i landet – og dem kommer du, formentlig, til at kigge lige så meget efter som jeg har gjort. For der kan være ualmindeligt langt mellem dem da autocampere endnu ikke er meget udbredte i Polen – men det er blevet bedre.

Campingpladser
Camping i Polen er nærmest synonymt med Østersøen, hvor der findes mange campingpladser, kører du længere mod sydøst bliver der længere mellem dem, men de findes altså. Kig på dit kort, find de nærmeste større søer og start din research der – og skal det være lidt nemmere, så kig med her hvor jeg blandt andet har samlet lidt nyttig information til nemme overnatninger i Polen. I Polen er campingpladserne inddelt med numre, og Camprest har gjort det virkelig nemt og overskueligt – her kan du søge efter beliggenhed, som f.eks.. bjerge, natur osv. og indeholder en oversigt over 114 pladser rundt om i landet.

Særlige anbefalinger

Jeg kommer ikke ret ofte på campingpladser, men ind imellem finder man en helt særlig perle – som f.eks. Wyskocz NA – en skøn lille plads, med under 20 enheder, direkte ud til sø. Drevet af et venligt, engelsktalende par der startede op midt under corona pandemien – perfekt til et par dages afslapning, fred og ro. Jeg kørte egentlig efter en Park4Night plads, men den var spærret af store jernkæder og da jeg vendte rundt kom jeg forbi stedet her – 70 PLN inkl. alt pr døgn hvilket er omkring 115 dkr.

Camper Park Gdansk – I Gdansk overnattede jeg to dage midt i byen og alligevel i fred og ro. Det tekniske universitet i byen har en indhegnet park placeret i et grønt område. Der er lidt støj fra byen men ikke nogert det ikke er muligt at sove fra. Her er mulighed for at fylde vand på, tømme toilet, der er toi-toi og strøm. Du kan læse mere om min oplevelser i Gdansk her.

TIR/24 timers pladser
Her findes også TIR pladser, hvilket ret beset – i Polen – oftest bare er en 24 timers parkeringsplads hvor du gerne må overnatte i din bil. Der er oftest kameraovervågning og ofte også en vagt 24/7. Sommetider er det muligt at tømme toilet, få fyldt vand på osv. Andre gange er der intet andet end en parkeringsplads. Priserne varierer, generelt er det dog billigt i forhold til hvad vi betaler for tilsvarende i Danmark. Vær opmærksom på, at der findes TIR pladser som udelukkende er for lastbiler – og husk at vise hensyn til dem, de er trods alt afsted på job. Udover de organiserede TIR pladser findes mange 24 timers parkeringspladser. Disse kan være drevet af private der har lidt ekstra jord, være en helt almindelig p-plads midt i byen eller f.eks. i forbindelse med et hotel. De har oftest en fast vagt døgnet rundt og er indhegnet – jeg har aldrig følt mig andet end helt og aldeles sikker når jeg har parkeret disse steder i de store byer.

Tømning af spildevand
I starten tømte jeg spildevand med en balje under bilen – sikke et bøvl – men en dag jeg var inde og holde på en større parkeringsplads, så jeg et par med campingvogn og en med en autocamper der kørte ind over den almindelige regnvejrs-rist og tømte deri. Jeg spurgte dem ad, og de fortalte at det for mange var måden at gøre det på, da det endnu ikke er så udbredt i Polen med steder man kan køre ind over og tømme. Så, det er altså også den måde jeg har fået tømt på den sidste tid. Husk at tænke over hvad du fylder i din spildevandstank, sådan at det ikke ender som noget miljøskadeligt skidt der læsses af.

Tømning af toilet
I forhold til toiletterne, kig efter parkeringspladser hvor der står BUS WC – det er steder hvor det er muligt at tømme, og som regel har de også til spildevand. Derudover er Polen begyndt at udvide kapaciteten for tømning og påfyldning, og flere motorvejsrastepladser er begyndt at have mulighed for det som vi også kender det i Danmark. Men, overordnet set, tøm og fyld på når du har muligheden for det – specielt ude østpå hvor alting er noget mere sporadisk end i nordvest.

Fricamping/wildcamp
Polen er meget liberalt, lige på dette område, og der er derfor rige muligheder for at holde uforstyrret – også ude i naturen. Nationalparkerne er strengt forbudt at overnatte i, og da der patruljeres, ja så bare lad være og find i stedet et af de mange andre fantastiske steder landet byder på. Der er ofte mulighed for at holde lige udenfor nationalparkerne, så det er ikke et rigtigt problem. Skovene er store, floder og søer mange og naturen vidunderlig.

Læs med fra begyndelsen – du finder del 1 her!

Park4Night
Park4Night har mange gode steder i Polen, og rigtig mange af stederne kan det betale sig lige at surfe lidt rundt selv – og på den måde, ret ofte, finde et endnu bedre sted undervejs .

Vejene
Polen er blevet bedre, meget, meget bedre, og vejene er slet ikke nær så dårlige som de var år tilbage. Men, for der ér et men, det er stadig noget du bør være opmærksom på når du kører afsted. Huller og manglende asfalt er noget der dukker op ud af det blå, og når der f.eks. er skiltet med huller i vejen de næste 4 km og fartgrænsen er sat til 30 km så kan du roligt regne med at du ikke har lyst til at køre meget mere end 10 km i timen. De lokale, ja de kører altså ofte meget hurtigere – og én ting jeg er helt sikker på er, at jeg aldrig skal købe en polsk bil 😉

Fartkontrol
For fire år siden, da jeg sidst var i Polen, så jeg ingen fartkontroller men denne sommer (2021) har jeg fået syn for sagen. Polen er berygtet for deres enorme dødelighed på vejene, men det er noget de virkelig er begyndt at arbejde på at få bragt ned – og det endda meget tydeligt. Der er fartkontroller rigtig mange steder, både automatiske vejkameraer og politi der står og måler farten. Min oplevelse ér, at Polen er blevet markant bedre at køre i – og langt mere sikkert. Jeg har i hvert fald ikke været bekymret for at køre her eller oplevet noget vildt.

Ulykke
Skulle det værste ske, og du er involveret i en ulykke, så sørg for at få tilkaldt politiet og afvent at de kommer. Det er den almindelige procedure i landet og nødvendigt for at forsikringspapirerne godtages.

Priserne
Da jeg for efterhånden mange år siden besøgte Polen første gang, var det helt utroligt billigt, men siden da er der kommet ny regering, priserne er steget voldsomt selvom lønningerne ikke er fulgt med. Det betyder at polakker nær grænserne ofte kører ud af landet for at handle, de unge flytter fra landet for at have råd til at stifte familie engang ude i fremtiden og halvfærdige husprojekter står overalt. Det er utroligt sørgeligt, at se hvad der lige nu sker i Polen og personligt kan jeg godt være bekymret for hvordan det ender på sigt, når befolkningen reelt ikke har råd til at leve i deres land.

Kort over rute

Bemærk at ruten ikke er eksakt gengivet, da jeg ikke kører på motorveje. Jeg plotter en eller anden endestation ind, fjerner motorveje, betalingsveje og færger og så kører jeg – når jeg får lyst til at dreje til højre så gør jeg det, på et eller andet tidspunkt ender jeg ved destinationen – og får en masse dejlige oplevelser undervejs.

Overnatninger i Polen

Ikke præcist gengivet men områderne jeg har holdt i.

Dag 1 Swinousjie – Parking Międzyzdroje 24h
Dag 2 Koiszalin t
Dag 3-4 Gdansk – Universitets camper parken
Dag 5 Zabijak
Dag 6 Torún
Dag 7 -8 Boleszyn – 300 år gammel kirke
Dag 9 Goldapskie – broen ved grænsen
Dag 10 Szypliszki – søbred
Dag 11-14 Wigry nationalpark
Dag 15 – 16 Biebrzanski nationalpark –
Dag 17 Bobrowniki
Dag 18 Bialowieski nationalpark
Dag 19 – 22 Piaski – flodbred
Dag 23 Lodz – Fala Aquapark
Dag 24 Auschwitz
Dag 25-26 Wyskocz NA
Dag 27 Klatrested
Dag 28 Wroclaw
Dag 29-30 Ostrow
Dag 31 Warsawa
Dag 32 Lublin
Dag 33 Ukraine

Anbefalinger af oplevelser

Polen er rig på smuk natur, gamle kirker, vidunderlig kultur og store markeder. Jeg håber at du vil bruge lidt tid på, at finde frem til de steder der er lige i nærheden af dig, der hvor du er i Polen. Polakkerne er gæstfrie, byder gerne velkommen, inviterer på mad og hjælper med hvad end de kan. Ræk hånden frem, spørg de lokale og bliv rig på områder du aldrig havde forestillet dig mulige som turist i landet.

Jeg besøgte blandt andet AUSCHWITZ & BIRKENAU – det kan du læse om og se billeder fra her! og har du lyst til at læse endnu mere detaljeret om rejsen fra Gdansk og videre ind i Polen kan du finde et indlæg, hvor jeg har skrevet mange flere detaljer om rejsen, ruten, overnatning og seværdigheder – du finder det her!

Tak fordi du læser med.

Hilsen Ayo

Forrige indlæg Næste indlæg

3 Kommentarer

  • Reply Lise fra Eventyrsstyrelsen 17. marts 2022 at 09:58

    Hej Ayo, Super fin artikel. Vi overvejer lidt Polen til sommer, men har endnu ikke besluttet os for hvordan og hvorledes. Men så er det godt at researche og skabe lidt overblik… så tak for fin artikel, den kommer jeg helt sikkert tilbage til igen.
    Dbh. Lise

  • Skriv en kommentar